Homofobi So Tudi Homiči

Folk, obstaja nekaj stvari, ki jih mi losi ne maramo. Recimo ljudje, ki se derejo, da si drugi ljudje dovolijo absolutno preveč, noben pa se ne ozira na njih, revčke. Motijo me tudi ljudje, ki o eni zadevi preberejo eno samo knjigo in to prodajajo kot verodostojno mnenje o nezrelosti drugih. In moti me, da nihče ne vpraša katerega od tako ozmerjanih.


Kaj torej dandanes moderna znanost pravi o homoseksualnosti in heteroseksualnosti?

Homoseksualnost je izraz za seksualno orientiranost, pri kateri se ljubezen, romantika in spolno poželenje izražajo izključno ali predvsem do oseb istega spola.

Domneva se, da je homoseksualnih do 10 % prebivalstva, natančen delež ni znan, še posebej nenatančen je v predelih sveta, kjer je homoseksualnost nezaželena in se je ne priznava.

Če je verjeti Kinseyevemu poročilu, potem je med 90 in 95 % prebivalstva do določene mere biseksualnega. Celo Sigmund Freud je govoril o “prirojeni biseksualnosti” vsakega človeka in homoseksualnosti ni dojemal kot bolezni, nasprotno: vztrajal je, da gre za normalno, biološko stanje. V veliko kulturah se ne trudijo razlikovati med homo- in heteroseksualnostjo, kar zna biti še najbolj prijazna različica odnosa do človeške spolnosti.

Leta 1974 je Zveza ameriških psihiatrov APA homoseksualnost izbrisala iz kataloga bolezni (psihičnih motenj), WHO pa iz svoje klasifikacije bolezni (ICD) leta 1992. Večina zdravnikov oz. psihoanalitikov je dandanes mnenja, da homoseksualnosti ne gre zdraviti v terapijah, ker ni bolezen, hkrati zagovarjajo pravico homoseksualcev do terapije, če so ti nesrečni zaradi svoje spolne usmerjenosti. Dandanes ne obstaja nobena znana metoda dokončne ozdravitve takšnih nagnjenj.

Znanstveniki se o izvoru istospolnih nagnjenj ne morejo zediniti, vsekakor pa ne obstaja samo en razlog. Vendar pa je že samo vprašanje o izvoru homoseksualnosti kot deviacije diskriminatorno: če se v isti sapi ne vprašamo še o izvoru heteroseksualnosti, namreč.

Pri živalih so bile homoseksualne težnje oz. konkretna seksualna dejanja ugotovljeni že pri 1500 vrstah: tako znajo biti tudi človeku genetsko zelo podobne opice bonobo izrazito istospolno usmerjene oz. jim je najbrž vseeno, s kom se dajo dol.

Kar se tiče genetike, obstaja statistično izrazita verjetnost, da bosta v primeru moških dvojčkov homoseksualna oba in ne samo eden, kar potrjuje teorijo o dednosti spolnih nagnjenj, pri čemer pa znanstveniki neradi govorijo o gejevskem genu, temveč le o genetskih predispozicijah.

Dodatni možni vzroki kakršne koli spolne orientacije bi lahko bili tudi vplivi hormonov v zgodnjem obdobju nosečnosti, predvsem zaradi stresa. Obstajajo tudi raziskave, glede na katere statistično gledano obstaja večja biološka verjetnost, da bo homoseksualec mlajši brat in ta verjetnost se za vsakega naslednjega mlajšega brata poveča za eno tretjino.

Pomembno vlogo igra tudi drugačnost otroka od vrstnikov: nagnjenost k stvarem, ki za lasten spol niso tipične, najprej privede do očitnega izražanja drugačnosti, posledične vznemirjenosti v bližini vrstnikov istega spola, ki se šele pozneje lahko izraža kot spolna vzburjenost. To odstopanje otroka od vrstnikov istega spola lahko nastane iz različnih vzrokov: genetskih, družinskih, okoljskih itd., vendar kakršnih koli “krivcev” tudi tukaj ni mogoče in ne gre iskati.

Spolna usmerjenost tudi očitno ni fiksna lastnost vsakega posameznika, temveč se pri nekaterih lahko tekom življenja spremeni, je “fluidna“. Vendar pa pri tem ne gre za zavestno odločitev posameznika, ravno tako se te ne da spreminjati s kakršno koli terapijo (zakaj neki bi?).

Znanstveniki trdijo tudi, da je homoseksualnost družbeno koristna: ker za vsakega novorojenčka teoretično skrbi več ljudi, kar je dobro zanj (recimo homoseksualni strici in tete za nečake in nečakinje).

(VIRI)

 

Advertisements

12 responses to “Homofobi So Tudi Homiči

 • cherry

  dober post, Dajane pa itak ne gre jemati preveč resno, kakor tudi ne njenih scientoloških prijemov.

  važno, da se imajo ljudje radi =)

 • cherry

  BTW LOL @the video 😀

 • Tina.

  Joj, joj, joj in se enkrat joj. Zakaj sem si sla pred kosilom dvignit pritisk in sem kliknila na prvi link v tvojem postu? AAAAAAAAAAAAA. Sicer ne vem, zakaj sem se vedno presenecena, ko pri komu naletim na tako ignoranco in strah pred drugacnostjo. Mogoce zato, ker sem sama tako odprta in tolerantna in zivim v iluziji, da so drugi tudi (ceprav vem, da ni tako). Eh, brezveze.

  Hvala, Alcessa, za tale post. Najbolj zalostno je to, ker se skoraj vedno izkaze, da so tisti, ki najbolj glasno nasprotujejo drugacnosti, sami vase najmanj sigurni. Kar je zalostno in pomilovanja vredno, ni pa opravicilo. Me ta Dajana spominja na mojega studenta, ki mi je zadnjic enkrat zatrdil, da je “gender only a fad.”

  Pa ful hvala za video. Sem videla tistega prvega s Silvermanovo zadnjic na TV in potem slisala, da Kimmel pripravlja odgovor. 😀 Moram poiskat enga brez beepov, ce bo slo, pa ga kdaj za comic relief pocim se na moj blog.

 • alcessa

  Cherry hvala 🙂

  Tina, post sem morala napisati, ker sem Dajani naštela nekaj razlogov (o katerih piše sama), zakaj ona ni “normalna” in to očita drugim, pa me je izbrisala in mi razložila, da naj se umaknem na svoj blog (kar me sicer ne moti)

  Drgač pa: jaz bi tudi zdajle f…ing Matt Damon *sigh*

 • Centrifuzija

  Njah, jaz bi Matta Damona in Bena Afleca. Po možnosti hkrati … 😉

 • alcessa

  O, Ben mi pa ni všeč. Hmmm… Jennifer Garner?

 • Robert

  Ein witziges Phänomen: im Web liest man ja hin und wieder einiges dumme Zoig – und es kratzt einen recht wenig… Sind das aber Slo-Sachen, so nimmt man sich das irgendwie mehr zu Herzen. Das beobachte ich zumindest bei mir. Und ich wette, daß Du über den gleichen Post auf deutsch nur müde gähnen müßtest…

  Witzig auch – auf so einen Post meldet sich alles was Rang und Namen hat 😉 über 100 Kommentare… *kopfschüttel* Ist das ein Maß für die Rückständigkeit Sloweniens??? *denk,grübel*

  Ferner witzig – ich find dieses Video total boring… gut, das interessiert niemanden 🙂

 • alcessa

  Robert: autobiographischerweise kann ich dazu sagen, dass ich bisher vorwiegend in Slowenien und auf Slowenisch ähnliche ergebnisfreie Aufklärungsversuche absolviert habe und da als Kein-Prophet mehr Erfahrung habe. Außerdem könnte es daran liegen, dass man es eher wagt, Grundsatzdiskussionen in der Muttersprache und Vaternation zu führen als in der geliebten Zweitsprache und bevorzugten Zweitnation. Damit habe ich wohl deine Meinung bestätigt…

  Ich habe in einer Mail an Centrifuzija die Angst geäußert, es könnte eine größere Zahl von Menschen in Slowenien geben, die so rückständig und selbstzentriert sind und scheinbar treibt sie dasselbe an, weswegen sie schon mal gern loslegt. Kann also sein, dass du auch hier recht hast – aber so lange es “Kämpfer” gibt…

  Ich fand Sarahs Video geil und musste mir unbedingt die Antwort anschauen…

 • Robert

  Weiß nicht ob ich soll – egal: Katholiken sind ja bekannt für Ihre homophoben Standpunkte.

  Und obwohl ich meinem Gefühl nach sagen würde, daß der Anteil an Agnostikern in Slo ein kleinwenig höher ist als hier in D (vor allem im Süden, BW und Bayern) wundert es mich, daß in Slo ein “Kulturkampf” stattfindet, der an die 60-er hierzulande erinnert. Ich sehe das mehr als einen (verspäteten) Reflex an – immer optimistisch denkend 🙂

 • alcessa

  Robert: wundern sollte es dich eigentlich nicht. Der berühmte Sieg des Proletariats hat so Einiges in den Bandagen der 50-er Jahre belassen, nicht zuletzt die “Wer nicht mit uns ist, ist ein Scheißfeind”-Mentalität, extreme Farbblindheit (es gibt nur schwarz und weiß) und eine von oben erwünschte und geförderte Vereinfachung vom Alltag, Leben und Universum (obwohl ich die viel schlimmeren Ausprägungen im D-Osten entdeckt habe)… Die “Ich-will-das-die Welt-so-ist-wie-ich-will-Propheten” sind halt auch noch nicht ausgestorben….

  Ich komme übrigens aus einer protestantischen Familie. Kein Unterschied.

 • ambala

  No, stvari o postu žal ne bom kometiral tu, ker se pri meni na blogu razvija svašta, rad bi samo dodal, da je video FANTASTČEN! Škoda, da nismo vidl lupčka, hihi.

 • alcessa

  Ja, ampak Sarah je bila tudi dobra… Ben Affleck pa je kar pogumen, ne da?

%d bloggers like this: