Čas je za novo teorijo:

A: Alcessina teorija navidezne nezmotljivosti

Kdor drugemu očita napačno uporabo jezika, je zelo verjetno* že v svojem lastnem očitku naredil kakšno slovnično ali drugo napako.

B: Razširjena Alcessina teorija navidezne nezmotljivosti

Kdor drugim očita določene negativne lastnosti, jih zelo verjetno* izkazuje tudi sam.


Dokazi:

A: Recimo tukaj. Tukaj. Tukaj. Tukaj. …

B: Marjan Horvat v svojem članku o avstrijskih Korošcih za nemški časopis Die Zeit piše predvsem o negativnih lastnostih Korošcev, kot jih vsi poznamo že od nekdaj. Pri tem omeni, da so Korošci čudni in zaprti vase, medtem ko Slovenci že od nekdaj živimo na stičišču germanskega, romanskega in slovanskega sveta.

Po mojem skromnem mnenju si bomo odprtost kot krasno novo pozitivno lastnost lahko pripisali šele, ko bomo končno upali priznati, da živimo na stičišču germanskega, romanskega, slovanskega in ugrofinskega/ugrijskega sveta.

*Verjetnost je v do sedaj neznani meri premo sorazmerna z dolžino besedila, hkrati pa je odvisna od avtorja.

EDIT: Da ne bo pomote: zgornji teoriji SEVEDA ne izključujeta avtorice bloga.


27 responses to “Čas je za novo teorijo:

 • Robert

  Lahko bi si tudi priznali določeno odprtost s te strani:čevap, rakija, gazda, budala, šotor.

 • alcessa

  Robert: kaj je s šotorom?

 • Karmen

  Meni se to ves čas dogaja. Drugim težim, pa sama nisem nič boljša.

 • alcessa

  Ja, tudi sama sem najbrž že velikokrat naredila kaj takega. Zadnje čase potem že avtomatsko pomislim: da nisem naredila slovnične napake, ko tako lepo šimfam čez jezik drugih? Da nisem sama kriva določene lastnosti? 🙂

 • Robert

  Kaj je to za ena čorba v žepu na torbi?

 • pengovsky

  Vezano na prvi link: Vedno znova me fascinira, kako imajo branitelji slovenstva težave s slovenščino za drugi razred ljudske šole

 • alcessa

  😆

  Enkrat v daljni preteklosti sem brala Richarda Bacha in njegovega Galeba in sem si narobe (mi je povedal fant od Sunshine) zapomnila en tak pameten rek – moja verzija: You teach best what you most need to learn. Dandanes si pod tem stavkom zmeraj predstavljam ljudi, ki z največjo ihto pridigajo ravno tisto, kar bi sami morali obvladati…

  Na žalost pa tudi zavedanje tega objektivno gledano obstoječega fenomena ne zaščiti pred njegovo uporabo… 😳 😆

 • enxen

  alcessa: oh losovica, tole, o čemer pišeš, je jebena hipoteza, ki se jo da brez nadaljnega z jezikoslovja razširiti tudi na vsa ostala področja človeške dejavnosti.
  zdj jest samo ne vem, a je to, da imamo uvid v situacijo, ki je – mimogrede – veoma složena, blagor, al prekletstvo? k jst sem zato, ker se zavedam, da sem pomotljiv, samo še bolj presran … če se ne bi, saj veš, ta freh ljudje rulajo!
  pa sorči borći za sleng, ravno berem Vojnovićeve Čefurje 😉

  robert: fajn linki! matr, kolk enih stvari se morem še naučit, preden bom lahko pametoval. 🙂

 • alcessa

  Losulja, enxen, losulja. 🙂
  Uvid je seveda zmeraj prekletstvo, vendar velja: svakoga dana u svakom pogledu … saj veš.
  Freh je u redu. Tudi Robert je izrazito freh.

 • Aja

  Na svetu smo za to, da se učimo in cel svet je eno samo ogledalo 🙂 – upam, da ni tle kdo ki je ful alergičen na new ageovske stavke
  sam je res
  res je tudi da moramo celo življenje živeti sami s sabo in zdej, če mamo kakšne zoprne lastnosti, jih zato da lažje živimo projeciramo navzven – nekako nam narava pomaga, da lažje vstanemo vsako jutro in opravljanmo naše, človeške ali kakšne naloge.
  Tako da so drugi – to pa to, kar pri sebi ne maramo, pa nam je mati narava – al kdo že – pomagala (?!) da tega ne vidimo, v bistvu vidimo, ampak prenešeno v druge.

 • Davor

  Se sploh ne upam več dopisivat na ta blog, ki so zdaj postavlene ene torije, ko če kej kritiziraš, si pa pol sam še ena velik večja zguba.
  Pa to ne ne more bit res!!! :))))

 • alcessa

  Aja: ma kakšne new-ageovske teorije, stavek: Na svetu smo za to, da se učimo in cel svet je eno samo ogledalo – si gladko prepisala od mene! 🙂 Samo, da se ne spomnim več, komu sem s tem težila.

  Sama sem se posledicam tega, da moram živeti sama s sabo “izognila” na drug način. Potem ko sem se do približno 28 leta intenzivno spoznavala (v interakciji z okolico, ampak tudi v neke vrste tekmi s sabo), sem izgubila interes nad svojo osebo, ker tiste ta glavne zadeve zdaj vem. In se pač jemljem s humorjem, tako kot vse drugo. Vseeno kdaj “udarim”, ja. Najbolj strah me je izgube svobode in če me kdo ogroža, znam lepo ugrizniti. Mislim na svobodo, kot si jo definiram sama: vključno z omejitvami, ki jih mimogrede sprejmem, ne da bi me razburjale, lastnostmi ljudi in dogodki, ki me ne jezijo, kljub temu, da objektivno gledajo vplivajo na mojo svobodo….

  Davor: pr nas, torej tuki, nismo čisto neč obsedeni od tega, kaj gdo grdega reče. Razen, če je preveč grdo. Pa se še ni zgodilo.
  Seveda je res. 🙂

 • Aja

  Davor, si zgrešu point, če smo zelo odkriti kmalu ugotovimo, da smo si pod temi razkuštranimi, sfriziranimi, pametnimi, zasanjanimi … glavami vsi zelo podobni in pol se mamo lahko … sam še rajši.

 • alcessa

  Aja: Davor malce (in na genialen način) tudi namiguje na dejstvo, da mi je enkrat razložil, da imam slovnično napako v zapisu, pa sva se zmenila, da ima prav, ampak bo napaka ostala, ker sem zapis pisala bolj sproščeno, pogovorno. Nakar se je pojavila neznana punčara in mu rekla, da naj ne teži, nakar sem jaz njen rekla, da naj “odteži”, ker Davor sme kritizirati, tako kot vsi ostali tudi (torej tudi Robert 😈 )

 • enxen

  hehe! aha, losulja čuva svoj habitat. just like in books. :p

 • alcessa

  Enxen: seveda. Pa ja ne misliš, da sem si losa izbrala kar tako? 🙂 Sem čisto ta pravi los med porcelanom, obljubim. 😆

 • dr filomena

  Obe Alcesinnne teorije če, bi bile, pravilneje zapisane, bi pile vodo.

 • alcessa

  Viski. 😈

  In pa: če ne bi bilo čeja bi čebela bila bela.

 • nekje drugje

  Mene je pa najbolj presunila fraza “Kärntner Ethos”. A tako se temu reče?

 • alcessa

  No ja, saj veš: v demokraciji se vsak lahko obloži z lepozvenečimi izrazi…

 • Špelca

  Nekje pri tebi sem naletela, pa ne ravno tu, zbiranje napak. Ker ne najdem točno kje, lepim sem.

  Si vedela, da plaz lahko kliče ljudi? Verjetno ima GSM z dobrim signalom …

  “Zemeljski plaz pod seboj poklical turistko in vodnika”

  Potem ko so na siolu objavili to novico http://www.siol.net/svet/novice/2010/01/stevilni_turisti_se_vedno_ujeti_blizu_machu_picchuja.aspx, so jih komentatorji opozorili na napako v podnaslovu (v druge napake se niti ne spuščam),

  pa so popravili v

  “Zemeljski plaz pod seboj pokopal turistko in vodnika”

%d bloggers like this: