Nekaj prispevkov za leksikon nepotrebnega znanja

Izvorna vera Samijev je seveda šamanizem, animistična vera v duhove, naravne pojave kot bogove in Zemljo kot mater božjo. V preteklosti so družine na severu našega planeta tako uporabljale čarobni boben, poslikan z božjimi in naravnimi simboli, z njegovo pomočjo so si poskušali razlagati dogodke in napovedovati prihodnost.

Jasno, da so čarobni bobni najprej romali v ogenj, ko je sever prizadelo pokristjanjevanje (od srednjega veka naprej), na podobno pot uničenja pa so edini pravi božji poslanci z velikim veseljem pognali tudi šamane.

Potem pa je prišel botanik, župnik in pridigar Lars Levi Laestadius (1800-1861), sin Šveda in Samijke. Samije je neprekinjeno kregal zaradi alkoholizma, pridigal je tudi v njihovem jeziku in sicer največkrat o (luteranski) morali, vendar je v svojo ognjevito preobrazbo severnega ljudstva vpletal tudi tradicionalne samijske obrede, kot na primer petje joik. Tako je nastal Laestadianizem in se razširil po ledenem severu in tam ostal do danes.


Alan Turing je po mnenju časopisa Time Magazine iz leta 1999 spadal med 100 najpomembnejših ljudi 20. stoletja, saj je bistveno vplival na razvoj modernega računalništva (naj omenim samo Turingov stroj). Med drugo svetovno vojno je razkrival oz. pomagal razkrivati nemške tajne šifre in sicer eno za drugo, vse tja do slavne Enigme.

Čemu preteklik?

Alan Turing (1912-1954) je bil homoseksualec. Biti homoseksualec je bilo v tem času prepovedano in se je obravnavalo kot duševna motnja. Turinga so zato obsodili in sprejel je zdravljenje z ženskimi hormoni, da mu ne bi bilo treba v zapor. Umrl je dve leti pozneje, zaradi cianida. Samomor.

10. septembra 2009 se mu je Gordon Brown javno opravičil v imenu britanske vlade, ker so po koncu zmagovite vojne tako grdo ravnali z njim.


Leta 1856 je ameriški kongres odločil, da »kadar koli državljan Združenih držav Amerike najde zalogo guana na katerem koli otoku, skalovju ali v zalivu, ki ni last nobene druge države in na njem ne živijo državljani nobene druge države, lahko ta otok, to skalovje ali ta zaliv miroljubno zavzame z dovoljenjem Predsednika, s čimer ZDA postanejo njegov uradni lastnik« (vir: Guano Islands Act – Wikipedia, obupen prevod: alcessa).

Miroljubna prilastitev? Guano?

Guano se zgodi, ko morske ptice (ponekod tudi netopirji) v velikih količinah kakajo na apnenec. Apnenec se navzame sestavin kakca in tako na površini nastane finozrnata mešanica, pod njo pa trdna guano kamenina. Apnenec, prepojen s ptičjimi kakci, lahko sega več metrov v globino in ga še danes kopljejo na obalah Južne Amerike, najslavnejša država izvora pa je bil Peru. Peru se je skupaj z Bolivijo med 1879 in 1884 celo vojskoval s Čilejem Čilom, pri čemer je bil eden najpomembnejših ciljev te vojne, pridobiti lastništvo nad koščkom obale, bogatim virom guana.

Čemu guano?

Guano med drugim vsebuje dušik in fosfor in je izvrstno »umetno« gnojilo, poleg tega se uporablja pri izdelavi eksplozivov in drugih koristnih snovi.

No ja, se je uporabljal: leta 1908 je nemški fizik kemik Fritz Haber izumil sintetični amonijak in tako omogočil izdelavo gnojil in eksplozivov brez prisotnosti ptičjih iztrebkov. Od takrat je pomembnost guana precej upadla, čeprav pa se še zmeraj uporablja, na primer v ekološkem kmetijstvu.

Najmanjša otoška država, Nauru, je večji del 20. stoletje živela od izvažanja fosfata iz ptičjega kakca na apnenčevi podlagi. V 60-ih in 70-ih so v tej državici pridelali največji BDP na prebivalca (vsega skupaj jih je okrog 9300), ko pa je nekje v 80-ih fosfata bolj kot ne zmanjkalo, so preprosto … pristali pred bankrotom in si začeli izmišljevati druge načine preživetja. Vso srečo.

Enigma

Enigma

Advertisements

4 responses to “Nekaj prispevkov za leksikon nepotrebnega znanja

%d bloggers like this: