Ena o starosti

Še pred nekaj tedni se mi je dogajalo nekaj, česar preprosto nisem pričakovala… Kar naenkrat sem se morala zagovarjati, ker v mojem profilu na desni piše, da sem starejša gospa… 🙂 Pri vsem tem pa je ta izraz tam pristal predvsem v samoironičnem smislu in naj bi se norčeval iz mene, ne pa iz vas, dragi bralci in bralke.

Pa poglejmo na začetek 🙂 :

Ko sem leta 2006 začela blogati (zaradi Majkla s Carniole), se mi je zdelo, da je večina blogerjev mlajša od mene in da spadam med sivo marginalo blogerske scene. Potem se je  počasi počasi izkazalo, da blogajo tudi ljudje moje starosti in starejši, ampak te informacije sem pridobivala v zelo majhnih enotah in tako niso mogle bistveno oz. z vso silo vplivati na mojo predstavo o tem, da ženske moje starosti kuhajo, perejo, ahtajo mulce in se jezijo na može, nikakor pa nimajo časa za bloganje, ki je, kakor vsi vemo, navadno zapravljanje časa. 🙂

OK, oznaka “starejša gospa” ostane iz samoironičnih razlogov, malce sem jo zakamuflirala, naj vam zaupam še svoje razmišljanje o starosti.

Starost me kot tema ne zanima preveč. Edina stvar, v katero res verjamem, je ta, da se življenje po tridesetem šele začne in postane užitek. Če ste zdaj zajele sapo, naj vas spomnim, da prihajam iz časov dolgočasnega socializma, iz vzhodne province, kjer so bili edina zanimiva pojava, ki je nekako sugerirala, da je življenje predvsem užitek in stajling po lastni volji, glamurozni tinejdžerji (aka šajni hepi pipl holding hends), ki pa so bili pravzaprav izjeme, kot potomci “bogatih” staršev, ki so hodili na šoping v Graz. Jaz nisem.

Šele, ko človek končno zmore študij, najde vsaj približno dobro službo in dokončno neha upoštevati mnenje bivših “vzgojiteljev” vseh vrst, postane svoboden in srečen – to je moj recept. In od tam naprej starost ni preveč pomembna.

Čeprav pa seveda redni bralci Losovja vedo, da že celo večnost uporabljam kremo proti gubicam. Ne vem, če sem tudi izdala, da si tistih nekaj sivih las, ki jih vidim, kar izpulim?

Ja no, če gospa delajo doma in torej ne rabijo fensi oblekic, pričeske ali mejkapa, je dan vseeno treba začeti z neke vrste lepotilnim ritualom. Pri meni je to krema proti gubicam. 🙂

Zanimiva glede starosti je še ena tema, ki me fascinira in jezi. Meni se namreč ful hodi na večere alternativne glasbe, v kakšen klub bi šla, recimo v K5 (ja!) v Karlsruhe, pa pri opisih vseh teh klubov lepo napišejo, da tja hodijo ljudje do sredine dvajsetih, izjemoma lahko vidite koga, ki je čez 30. F*k.

Seveda so prebrisani nemški zabaviščni kapitalisti uvedli tudi posebno vrsto zabav, ki se jim reče Ü30, kar prihaja od “über 30” in pomeni, da tja spustijo samo osebe, starejše od 30.

Dobra ideja, ste pomislili, se vsaj ni treba sramovati zaradi preobilja zelenjave?

Tja, ni čisto tako. Prvič, tam vrtijo musko, za katero mislijo, da jo naša generacija še vedno obožuje. Če sem čisto iskrena, ne vem, če ne bi postala “Amokläufer”, če bi samo še enkrat morala do konca poslušati “end I wud du eniting for lav” od Meat Loafa. Džizs!!! 😦

Drugič, v resnici ne gre za zabave za starejše občane, temveč za posebne partnerske posredovalnice, ki mu satirično nastrojen ostanek prebivalstva reče “Restef*ck*n”. Alles klar? BTW, ostanki za f*k*nje se dobijo tudi na Ü40 zabavah…

Kar se klubov tiče, mi potem vseeno vsake toliko postane hudo, da nisem več 18 … 😈

Zanimiv pa je še en kliše, ki v mojem primeru ni uporaben.

Ne vem, ali ste to kdaj opazili, 👿 ampak bolj greste proti severu, manjši je pritisk na ženske, da okrog hodijo opicanjene. Z drugo besedo, sama se zrihtam le, kadar to hočem, in če slišim, da je edina lepa ženska takšna z dolgimi lasmi, najprej pomislim, da predsodek prihaja z Juga. 😳

Vsekakor pa moj odnos do dolžine las ni posledica trdne ideološke drže, temveč čisto preprostega, naravnega dejstva: z dolgimi lasmi zgledam veliko starejša in bolj utrujena.

Tega mnenja je tudi moj mož, ki se sicer v mojo frizuro ne vtikava, vendar sem mu s kratkimi zelo očitno veliko bolj všeč.

To sicer pomeni, da avtomatsko padem v satirični predalček, ki ga imajo pri sebi doma ljudje, ki menijo, da se ženske od določene starosti naprej postrižejo na kratko iz praktičnih razlogov in jih lasten videz ne briga več, čeprav kratki lasje kao poudarijo neprijetne strani obraza bla bla.

Tja, jaz sem izjema. Svojo pravo starost (37) kažem samo s kratkimi lasmi. Pojdite figurirat.

Ha ha, za nekoga, ki nima mnenja o starosti, je ta zapis precej dolg, ne da? 😆


53 responses to “Ena o starosti

 • Karmen

  O, hvala ti za tole! Pa za to, da nisem edina siva mišja izjema.

  Nazadnje sem zvlekla moža na dj Umeka in namesto da bi užival, densal in se imel fino, je ves čas gundžal: “Lej kakšni so, pa lej kako so oblečeni, pa kako današnja mladina kadi in pije, pa…” Aaaaa! Vse kar sem lahko pomislila, je le to, da pa ja nisva že tooooliko stara. In potem sva pri šanku srečala en RES STAREJŠI PAR in je tip družabno prišel k nama in rekel, da je vesel, da nista edino onadva stara na takem dogodku. WTF!

  Ja, tole z lasmi… hahaha. Prejšnjega frizerja mi je zrihtal en frend, ki je izvorno doma z juga. Frizer je super strigel in sploh. Ampak enkrat sem mu rekla, da naj me postriže na kratko, pa mi je odgovoril, da mu je un frend zabičal, da njegovih žensk ne sme stričt na kratko, da je ženska lepa edino z dolgimi lasmi. WTF?!? Najprej sem pomislila, da jaz pa že nisem njegova in ne od kogar drugega ženska, pa čeprav mi zrihta najboljšega frizerja ever in pa to, da meni že ne bo nihče diktiral, kaj je prava ženska, sploh pa ne moški. Pih in odpihnem nagajiv koder srednje kratkih las, ki mi pravkar leze čez oči.

 • M

  O mater, zdej se pa kesam :$

 • alcessa

  Karmen, takšni stavki so res hudi 🙂 in nekako ne pašejo v čas, kjer nemške babice okrog laufajo v kavbojkah, opicanjene do daske (stojim in gledam), po drugi strani pa, če si skoraj edini v neki starostni skupini na neki prireditvi… Tako kot praviš. S cimro sva enkrat šli na neko zadevo v K4 in ko sva ugotovili, da so tam vsi veliko mlajši od naju (midve sva bili pod 25), sva pač pobrali šila in bi še kopita, pa naju je zaustavil vratar (ali kar koli je že bil) s stavkom: Ni čisto vajina starost, ne da? To je bilo prvič, da sem se počutila obupno zaradi starosti. Kot že rečeno, bilo mi je ene 22 ali podobno.

  Lasje in Jug… ojej, to pomeni, da moj predsodek štima. Ravno tako se strinjam, da ti nima dec nič govoriti, kaj je prava ženska… To niti feminizem ni več, temveč naša osnovna pravica. 🙂

 • Nina

  Starost je povsem relativna zadeva. Meni ze 10 let tezijo, naj pokazem osebno, po drugi strani pa me vcasih v klubih mularija malo postrani gleda 🙂 (pa sem samo par let starejsa od njih 🙂 ) Resitev je enostavna: zabavas se se malo bolj, ker tocno ves, da si bodo cez 5 ali 10 let tudi on zeleli v klub, pa ne bodo upali 😉

  Sicer pa so tudi zabave, namenjene “mlajsim”, ena velika “zmenkarija” (oz. tisto, kar si ti napisala 🙂 ) Ko prides tja zaradi glasbe same, si itak cuden 😉

  • alcessa

   Z drugo besedo: ker sem čudakinja 🙂 in bi prišla s poročnim prstanom, tudi zmenkarija odpade, zato lahko uživam v muski?

   To sploh ni slabo. Samo še glede starosti mi manjka korajže.

 • Kitty

  Hihi, zanimivo, da se ti je zdelo, da si morala napisati svoje nemnenje o starosti, ker sva te z M malček špikali – kakšni packi sva. Po moje sva te hoteli samo prepričat, da nisi stara, ker če si ti, potem sva midve še bolj, midve pa ne bi bili, čeprav imava otroke, ki bodo kmalu veljali za “velike”. Res je sicer, da sva midva s Slovonom v skoraj vsaki družbi med starostami, tako v slovonski, kot npr. jaz v orkestru (kjer že imam počasi nalogo, da poskrbim za mularijo, koneckoncev je nekaj novejših članov komajda starejših od naše starejše otrokinje). Zato sem se tudi jaz vajena smejati na račun tega, da sem starina, pa čisto zanalašč včasih butnem ven kakšno “boš že vidla, ko boš v mojih letih”. K je čist fajn, da me začnejo potem na vse kriplje prepričevat, da saj še nisem tolk stara, pa da falijo za po 5 let navzdol, ko grejo ugibat, kolk sem res stara.
  Kar se las tiče – jaz sem definitivno predebela, da bi še imela dolge, pa tudi sicer ne bi več imela ne vem kako dolgih, ker se mi zdi, da so na meni krajši boljši, čeprav sem vso mladost nosila lase do pasu ali vsaj do ramen. Poleg tega bi bila, če bi si populila sive – plešasta. Jup, popolnoma siva. Sem se zafrkavala, da bom shujšala v 0, pa si pustila sive čisto kratke lase, je moja mati šla čist v luft – je manj siva kot jaz in se še vedno pridno barva. Ne gre, ne, da predstavi svojo sivolaso hčerko svojim prijateljem …
  Edino s klubi in zabavami nimam problemov – me ni zanimalo niti, ko sem prišla samostojno živet v Lj pri 18-ih.

  • alcessa

   Ma, Kitty, jaz sem tak čuden tip 🙂 meni je vse vpadljivo takoj naloga zame. Potem moram razmišljati, govoriti, pisati, velikokrat ukrepati… Ne vem, mogoče se vseeno pozna, da sem v pisarni sama 🙂 in zelo dovzetna za zunanje vplive?

   Meni se vidve z M. takole na daljavo vsekakor ne zdita stari in dokler tega nista omenili, nisem imela pojma, da se posredno…erm “norčujem” iz vaju, ko govorim o svoji starosti..

   Tole s sivimi lasmi pa je res … zanimivo. Pa mamo je treba ubogati 🙂

   • Kitty

    No, če boš pisala take fajn spise za domačo nalogo, te bomo pa še kaj pošpikali 😉
    In prav, prav, bom ubogala mamo. Saj za zdaj mi je moja rdeča kar všeč, sploh dokler ne seštejem, kolk dam na leto za frizerja.

   • alcessa

    Nisi nikoli sama barvala?

    Aja, pa še to: v živalskem vrtu je dobra ideja opazovati lose, če jih imajo. Večinoma samo ležijo v senci in se ne ganejo. Razen če jim pomahaš s čim jedilnim ali pa jih pičiš in potem morajo malce skakati… Tako da: yeah, you’ve got it! 😈

   • Kitty

    Ko sem bila v srednji, sem barvala s kano. Tako tapravo, ki jo je fotr dobil z ladje v Luki. Pol pa ne več, pa sploh imam tako hudičevo občutljivo lasišče, da si danes ne bi več upala. Bi si po moje kožo posnela 😦

   • alcessa

    Kana je kar mal huda, ja. Jaz imam neko alternativno barvo iz zelišč in kane, kjer v navodilu piše, da lahko dodam pol kozarca rdečega vina ali kave 🙂 , vendar se lasje mastijo, da je joj…

    Včasih stvari res ni slabo prepustiti mojstrom 🙂

 • M

  🙂 Ekola, Kitty me čist pozna … kako me ne bi 🙂

  Sicer pa – če bi jaz pulila svoje sive lase, bi imela od skalpa še šop las tam tik nad vratom, lasje mi sicer padajo čez ramena – iz čist preprostega praktičnega vzroka: pri mojih kot žima trdih laseh imaš bistveno več dela s kratkimi kot z malce daljšimi lasmi in sem si trenutno pač izbrala “manj dela” in več možnosti. Pred dobrimi štirimi leti je bil izgled sicer bistveno drugačen, pa sem imela težave z “resnim jemanjem” na čist vsakem koraku 😮 OK, mularija na ljubljanski troli mi je pa takrat res nehala odstopat sedeže.
  Sicer pa grem čez dober mesec brez vsakih težav na Rammsteine skupaj s starejšim možičkom in najstarejšim sinom …

  • alcessa

   M, tudi jaz sem imela dolge lase precej časa predvsem zaradi tega, ker si znam sama postriči špice in ni treba k frizerju in ker jih lahko dam v čop.
   Zdaj pač vsake toliko grem k frizerju, vendar mi je tam fajn. Salonu se reče Hairkiller in je “diskont”, se pravi, da te za malo denarja mladci hitro postrižejo, ni se treba pogovarjati, pa še grafite imajo na steni….

   Koncerti me ne skrbijo, tja bi že še šla. Ampak klubi…

 • Nina

  Sivi lasje so znak starosti? Pišuka, hitro moram proč vreči kremo proti mozoljem in kupiti kremo proti gubam 😛

 • Nika

  Meni se je pa zadnjič zdelo zelo nesramno od Mobitela, ko so me pozvali, naj si izberem nek drug naročniški paket (upokojenskega, ali kaj!?), ker mi bodo odklopili študentskega. Packi grdi, brez občutka za negotove ženske v zgodnjih tridesetih!
  Imam pa že kar nekaj časa fenomenalen plan za čas, ko bom zares stara: z možem bova kupila avtodom, se klatila naokrog, seksala kot zajca, postala sitna, pri tem pa obilno zlorabljala vsakovrstne droge. Ha!

 • alcessa

  Nika: 😆 moj fenomenalen plan zgleda podobno, samo da se mi droge ne luštajo…

 • kameleonka

  Zadnjič mi je prijateljica (ki jih šteje okoli 45 in se meni sploh ne zdi stara) pripovedovala, da je sestra njene prijateljice rodila in navrgla: “Si predstavljaš, stara gospa je rodila?!” Moje vprašanje: “Koliko je pa stara??” “Toliko kot jaz” je bil njen odgovor. “Pa saj ti nisi stara!” “Seveda sem” odvrne in se zasmeji. No ja, starost je relativna…

  • alcessa

   Kameleonka, tako preprosta ta tema torej ni, kot jo predstavljam zgoraj… Ma ja, meni se tudi dogaja, da si rečem, da sem za nekaj prestara. Recimo za met otroke.

   • kameleonka

    Alcessa, najbrž to pomeni da si jih tudi mlajša nisi želela imeti, torej ni problem v starosti. To moroš enostavno začutit ali pa ne.

   • alcessa

    Ja, seveda. 🙂 Še bolj natančno rečeno to pomeni, da so mi otroci resnično ful kul tudi, če nimam svojih, vendar zdaj končno lahko zgroženo trdim tudi, da sem že prestara in da pri mojih letih to pač ni normalno … 🙂 (samo v primerih seveda, da si kdo z mojo resnico nima kaj začeti)

 • Nika

  Saj se meni tudi ne luštajo… še.

 • Karmen

  Ravno včeraj sem srečala prijateljico z dojenčkom v vozičku, ki je pri 45tih rodila četrtega. Matr je dobr izgledala!

  Ah, pa dokler imam Orto mobilni paket, sem očitno še mlada, ne glede na EMŠO 🙂

  • alcessa

   Karmen, jaz tudi dobro zgledam. 😳 😆

   Drugače pa pravijo, da problem našega časa niso ljudje, ki bi zgledali in tudi bili stari, temveč ljudje, ki na vsak način hočejo delovati mlajše in nič ne cenijo tako zelo, kot drugo puberteto (ko potem hčerke mamam dajejo nasvete za dating)…

   Meni se zdi v redu, da dandanes zgledamo mlajši, kot so v povprečju naši starši pri naših letih – vsaj tako se mi zdi.

 • Nika

  Seveda. Živ’mu človeku se vse zgodi…
  Zdaj, ko smo mladi, je zabavno tako ali tako + telo je treba pršparat, a ne?
  Kaj ima pa človek za šparat pri sedemdesetih, pa ne vem…

 • Nika

  Jaz pa zgledam celo tako zelo dobro, da mi je sine zadnjič rekel, da sem lepša kot novoletna smrekica…

 • Nika

  A 100?
  No, toliko časa pa res ne bi bila rada na tem svetu… bi mi postalo dolgčas. Če mi je naklonjenih 80, bo več kot dovolj.

 • Tina

  Alcessa, ne vem, ce si prejsnji teden na mojem blogu ujela krajse porocilo s koncerta od Ani DiFranco. Objavila sem tudi video njene nove pesmi “If You’re Not”. Prvi verz (in zdaj moj motto) gre takole: “If you’re not getting happier as you get older, then you’re fucking up.” 🙂

 • Sandra

  Sem bila malo odsotna, pa moram tolko prebrat tle pri tebi. Dej, piši bolj počasi. Sem hotla dat komentar, da jih bo 38 in 37 kolikor imaš let. Sama zloba me je.

 • Karmen

  Zdi se mi zanimivo, skoraj stereotipno, da pri tem zapisu o starosti – pa to, kokodajsamo same ženske 🙂

 • Sandra

  Ej, alcessa, a nisi ti še pred kratkim bila 36 letna občanka? Si slavila vmes, anede?

 • alcessa

  Sem, ampak je že kar nekaj mesecev nazaj (decembra). No ja, v bistvu RD-ja ne slavim, ampak samo vzamem na znanje…

 • Sandra

  Vse najboljše za te, vse najboljše za te, vse najboljše draga alcessaaaaaaaaaaaaaa, vse najboljše za te! (poj, poj) 😀

 • Sandra

  No, no, naj ti ne bo nerodno. Sej jih dobro neseš. 😀

 • Bimbo

  Še dobro, da je prva Kitty priglasila svojo krivdo za to pisanje, ker sem sprva pomislil, da je kaj na moj račun. Pa še postaral sem se preden sem prebral celotno epopejo naše losovke. 😉
  Karmen, močno sočustvujem s tvojim možem. Jaz bi se gotovo vedel še veliko bolj togo. 🙂

  • alcessa

   Bimbo, ne boš verjel, večina stvari na tem blogu ni usmerjena proti tebi 🙂 🙂 …

   Ne vem, če si ti ta prava oseba za prtoževat se nad dolžino? 😈 Govorim seveda o zapisih, da ne bo zmote ali pomote…

   Ne morš pri mojih letih o starosti pisati v dveh, treh stavkih…

%d bloggers like this: