Prisilna komunikacija za socialne avtiste

No, pa bomo kmalu vsi plačevali polno ceno, tudi mi tisti, ki smo na vsakoletne pozive k prijavi odreagirali z daljšimi pismi, v katerih smo razložili ves nesmisel zadevne ponudbe in našo nepripravljenost, da bi nekaj tako nemogočega in nekulturnega spustili v svoje življenje, ki je brez nje veliko manj siromašno in komunikacijsko veliko bolj bogato.

Najbrž so si rekli: “Ops, Zefisseille; pa ja ne misliš, da ti verjamem, ni ga človeka v Nemčiji, ki je ne bi hotel in imel. Plačaj! Plačajte vsi, mi pa vas ne bomo nikoli več preverjali.”

Tako bomo vsi enaki vsi enakobrezpravni po letu 2013 dobili obvezno plačevanje radijske in televizijske naročnine za vsako gospodinjstvo in vsak sedež poslovne dejavnosti. Po novem bomo torej vsi uradni lastniki radia in televizije, tudi mi tisti kulturarogantneži, ki še nikoli nismo imeli lastnega televizorja kot odrasle osebe v lastnem gospodinjstvu.

Mesečni znesek se nama bo s tem predvidoma podražil za 200 %, odpadel pa bo znesek mojega obveznega prispevka za domačo pisarnico. Menda. Pod črto bova torej namesto dosedanjih 12 ojrov  vsega skupaj plačevala kakšnih 18 tojrov na mesec za to, da bova lahko kot do sedaj v soboto dopoldne brez sramu in z užitkom poslušala pogovor s posebnimi gosti na Deutschland Radio Kultur. V dnevni sobi. In to je to: za kaj več ni časa, televizorja pa seveda tudi v tem primeru ne misliva kupiti. In sploh: kam bi z njim? Ko si enkrat urediš dnevno sobo brez televizorja, zanj pač ni več prostora. Da ne govorim o žajfnicah na ARD ali ZDF, brez katerih je moje življenje veliko lažje, in o glasbenih oddajah, za katere sem premlada.


Advertisements

20 responses to “Prisilna komunikacija za socialne avtiste

 • M

  A veš, če bi bila locirana na tej strani Karavank, bi o tem lahko ropotala že leta nazaj … pri nas je obvezno plačevanje RTV prispevka za vsak registriran električni priključek in/ali lastništvo avtomobila … Evidence imajo sicer še švohotne, ampak intenzivno delajo na izpopolnjevanju 😦

 • Sandra

  Pa saj že gledaš Evrosong. TV in naročnina sta samo logično nadaljevanje. Sprijazni se.

 • alcessa

  M, pri nas je obvezno plačevanje za a) radio (skoraj 6 evrov) in b) televizijo (12 evrov), razen če trdiš, da je nimaš. Midva sva prijavila radio, ker imava samo radio. Zdaj bova plačevala še televizijo, kljub temu, da je nimava.

  Ne verjamem pa, da v SLO plačujete za vsak aparat posebej? Avtoradio je treba prijaviti tudi pri nas, ampak naročnina je del tiste za prvo stanovanje – ne vem, ali je pri 2 avtih potrebno več plačati, tako kot če bi imela, recimo, vikendico.

  Sandra: Evrovizijo? Po internetu. Za katerega namreč plačujem, ker je ta naročnina del naročnine za radio. Po novem bom plačevala za čisto ta pravo televizijo, ki je nimam/ne bom imela.

  • Sandra

   Ja, to mi je jasno, da si jo spremljala po internetu. Ampak če že govoriš o telenovelah in drugih podobnih packarijah, za katere boš zdaj plačevala, se mi zdi, da paše zraven tudi Evrosong. 😀 Hočem reči, da si boš z naročnino še bolj zvesta s tega vidika.

 • Kitty

  Ampak če kličeš inšpektorja, da ti pride v stanovanje in v njem ne najde tv-ja, v slo pol ni treba plačevat. Kolkr vem. Midva sva si glihkar omislila 100-cm diagonale flat HD – za gledat serije 😀

  • M

   Ni res … Tud, če ne najde televizorja niti radia doma, pa ima kdorkoli iz gospodinjstva registriran avto, te avtomatsko kenslajo

   RTV-prispevek je posebna oblika javne dajatve, predpisana z Zakonom o Radioteleviziji Slovenija (Ur.l. št. 96/05) in predstavlja najpomembnejši vir financiranja nacionalne radiotelevizije. Zavezanec za plačilo RTV-prispevka je vsak, ki ima oz. uporablja radijski ali televizijski sprejemnik oz. katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oz. televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija.

   O višini prispevka pa tukaj

   • alcessa

    M, hvala za link, sem pogledala ceno. Torej: pri nas bomo leta 2013 ukinili možnost plačevanja samo za radio (tistih 3 in še nekaj ojrov v SLO) in vsak bo moral plačati pavšalni znesek za radio in televizijo (v SLO nekaj pod 12 EUR).

 • alcessa

  Pri nas je treba vsako leto pisno potrditi, da nimaš tv-ja, inšpektorji pa vohunijo nenapovedano.

  Pred par meseci sem tudi jaz na glas razmišljala o tv-ju in moža prosila, da mi pomaga najti razloge za ali proti – nisem proti zaradi strogih principov, temveč zato, ker je tv dolgčas, kar ugotavljava na dopustu, kadar najameva sobo/flet, kjer je zmeraj tudi tv. No, potem sva se kar nekaj časa poglabljala in Za-jala in PROTI-la, na koncu pa sva ugotovila, da nama manjka vsakršnega iskrenega entuzijazma, zato sva projekt televizor dala v predal pod “ni želje ne potrebe”. Serij nisem sposobna gledati eno epizodo na teden, to se mi zdi nekaj najbolj groznega na svetu. 🙂

  • Kitty

   Serije z diska, mislim, ne serij, ki so 3 sezone za kačami serijsko na programu 1x na teden.
   TV program kot tak gledata pretežno otroka, ko je na sporedu kaj, nad čemer tečna mati ne zmajujejo z glavo, midva ga pretežno ne, ker je pretežno dolgočasen.
   Sicer sem bila pa v srednji šoli totalna televiziomanka in me je tega ozdravilo šele prvo ljubljansko stanovanje brez kabelske in brez množice takrat še zanimivih italijanskih programov.
   Kar se mene tiče, je (poleg tekočih risank in kakšnega starega slo filma/serije za otroke) prednost TV-ja velika slika nasprotni kavča. Če bi hotela gledat serije na monitorju, bi morala neudobno sedet na svojem pisarniškem stolu, ki se ga že čez dan prekomerno nažrem. Stare kosti pa to.

 • alcessa

  A, OK. Ja, diske imava tudi midva rada. 🙂 Mož je žrtvoval enega od PC-zaslonov (21 palcev) in sva ga dala v dnevno ter ga priklopila na prenosnik in zraven še na majhne PC-zvočnike 🙂

  Se mi zdi, da je za otroke bolj pomembno, da so na tekočem s tv-programom, če ne zaradi drugega, da lahko sodelujejo v debatah, ne da?

  Kot mulka sem oboževala risanke in pa vse tiste vzhodnoevropske filme in serije za mladino 🙂 , iz Italije pa so prihajale najbolj oboževane oddaje s pop glasbo 🙂 Orecchiocchio ali kako se je že imenovala?

  Se strinjam s sedenjem na pisarniškem stolu – res ni za odrasle 🙂

 • nika

  O.k., o.k., jaz vidim večji problem nekje drugje…
  Kam imata pa potem usmerjeno vse pohištvo?

 • alcessa

  Nika, v kakšnem smislu usmerjeno? Kje je bolj zatrpano? Kje so omare? Strani neba?

 • nika

  Saj veš… TV je center dnevne sobe, stanovanja, sveta.
  Kavč (po možnosti tudi stoli iz jedilnice) je usmerjen tako, da lahko človek ležerno, brez pretiranega zasukovanja glave ali oči, bulji v TV.
  Sicer gre za resno kršitev stanovanjsko-televizijskega pravila.

 • alcessa

  O-ou… saj ne vem, če si upam priznati vso težo kršitve… 😯 Kavč je v enem kotu, na mizi pred njim je plac za prenosnik in monitor & Co. Sledi jedilni kotiček, ki je vzporedno z regalom, za katerim se skrivajo priključki za kabelski prenos. In tam … na teh regalih, imava glasbeni stolp … in zvočnike… in nič več prostora za kaj drugega. Poleg tega, da jedilni kotiček ni dovolj udoben za gledanje in da skozi balkonska vrata prodira nesramna dnevna svetloba…

  Sorry, vem, da to ni v redu. 😳

 • nika

  Tisoč gnilih petelinov, res, neugodna situacija!

 • nika

  Ti, saj res…
  Kje imata pa pralni stroj? Upam, da ne v kopalnici.
  Ker ta program je tudi fajn za gledat.

 • alcessa

  😆 ti tudi rada gledaš pralni stroj? v kopalnici, ja.

 • nika

  Seveda. Najbolj uživam v programu za občutljive tkanine… še posebej, če je dodan mehčalec, ki oplemeniti barve. 😆

%d bloggers like this: