Ukradeno in z žlice polizano

Pred kratkim so na Frišnem spraševali, ali poznamo kakšne dobre kuharske bloge, pa se jih je  v komentarjih nabralo kar nekaj…

Tudi sama zelo rada poberem kakšen receptek ali tri na blogih in ga poskušam posnemati. Med moje večje uspehe tako spada skutni kolač z rozinami, ki ga priporoča Onemorehandbagova in ki sem ga omenila in polinkala že tolikokrat, da zdaj pa res več ne bom; potem Sandrine ameriške palačinke, ki se skrivajo nekje na zaprašenem blogosu, in pa Napotov karkolže, v katerem velikokrat uživam in ta užitek z veseljem delim z vami.

Napotov recept sem iskala in našla samo za vas; na srečo ima na blogu seznam svojih receptov, drugače sploh ne bi vedela, kje naj iščem, in bi mi kar trda predla. Jezikoslovka sem ter tja, pozabila sem bila namreč, da se zadevi ljubkovalno reče karkolže in bi lahko pol dneva prebila z iskalnimi pojmi kot so “sadje z mlekom in medom“, “šejk” ali celo “najd že“. Kakor koli že, komur je originalni  Napotov recept všeč, naj se ga loti. Vsi ostali pa najprej 48 minut treninga na gospodu krostrejnerju.

Po treningu nastopi čas za osvežitev in malce kalorij – alcessin omiljeni karkolže je ravno ta prava zadeva za vroče poletne dni:

1. Prebereš navodila za uporabo sekljalnika. V mojem piše, da dolivanje tekočin ni dovoljeno … garancija neha veljati … blabla … tveganje … električni udar … smrtna nevarnost. Lih ta pravi bo zame, tale sekljalnik. Kdor misli, da se prevajalci navodil za uporabo teh tudi držimo… 😈

Aja, v sekljalnik daš zamrznjeno sadje po želji. Na sliki: maline in borovnice iz supermarketa.

za eno veliko skodelico sadja

2. Potem je treba dodati prepovedano tekočino za kanček smrtne nevarnosti, kot pri 007. V mojem primeru nemastno mleko (1,5 %) in javorjev sirup namesto medu. Če dodamo premalo mleka, bo nastala zmrzlina, če ga dodamo veliko, bo nastal napitek. Meni se je zaluštala zmrzlina. Kar se tiče količine javorjevega sirupa, naj izdam le, da ni vsak gram odvečne teže pri meni kar tako zrasel iz nič … 😳 Aja, pa trenirali smo, ne da? 😯

lokalni mlekec in javorev sirup (na dnu, nevidžen)

3. Zadevo na kratko sesekljamo, prelijemo v lep kozarec, in uživamo! Tale karkolže sem morala jesti kar z žlico, kar ni čisto v smislu Napotovega recepta:

včasih na skrivaj brizgnem še kaj žestokega vanj ... pssst

Krasna stvar, res.


9 responses to “Ukradeno in z žlice polizano

  • Kitty

    Jaz sem v nedeljo našemu počitniško razpoloženemu podmladku razkrila dolgo v nepospravljeno špajzo zakopano skrivnost – njihova mati so že več kakor desetletje lastnica mašince za sladoled. Seveda so morali podjetni lovec (oče) takoj v nabavo sadja, smetane in jogurta, da smo po “lean summer lunchu” lahko zadevo sprobali. Otrokom je bolj všeč smetanasto podložen in z obilico sladkorja ustvarjen bananino-marelični hladni posladek, ta stari imamo raje sveži jogurtasti okus, zmiksan samo s sadjem. Navodil za stari Moulinexov gelataio nisem našla – nič hudega, tudi na pamet in z malo guglanja se da 😉

  • alcessa

    Pri vas je tudi vroče, a… 🙂

    Mašinco za gelato nameravam podariti možu, ko se bova enkrat odločila, da bi redno jedla sladoled – jaz ga bolj redko, njemu pa je tudi kupljeni všeč. Ampak… domači sladoled s skrivnostnimi, žlahtnimi sestavinami, povsem po lastnih željah … kaj je lahko poleti še boljšega? 🙂

  • Sandra

    Ojej, ojej, cedijo se sline. Hvala za namig.

  • Nina

    Joj, drugič brez slik, prosim! ;D

    Jaz sem pa Sandri ukradla korenčkovo torto! 😀 Odlična je 🙂

  • alcessa

    A, korenčkova torta 😳 (kupila korenje, pa ga je zmanjkalo pred fazo torte)

  • alcessa

    Ma ne. Jaz pravzaprav korenje jem le redko, v solati. Ampak ker nisem človekica principov, me včasih primejo tudi perverzni lušti… Korenje. Idealno za losulje. 🙂

%d bloggers like this: