Vročica poletne moči

too hot too cut the bastard

“Me ao oim oiete elo na atko?”

Ko glasovno vsa srečna pridem do vprašaja na koncu, opazim, da me ni razumela, jasno da ne, če pa sem usta odpirala, kot da bi mi na ustnicah visele betonske uteži.

“Me lahko prosim postrižete zelo na kratko?” ponovim in dodam nekaj o vročini, ki da me ubija.

Kar je res… Pri nas je preprosto prevroče, da bi človek lahko spal, brez obilne količine spanca pa sem navadni ta lüčeni rejtaš, ki še govoriti ne more, kakor se spodobi. Prijazna hairkillerjeva gospodična mi je na hitro postrigla še tiste 3 odvečne centimetre las in mi s sočutjem v glasu želela lep dan.

Saj sem res že izjavila, da imam rada poletje (oz. “a iam aa oeje”). Vendar je spanje ponoči dvakrat bolj pomembno. In ne, pojma nimam, ali mi je znanka po telefonu danes verjela, ko sem ji obljubljala, da ne zeham tako megahuronsko zaradi nje, temveč zaradi pomanjkanja spanca in da res ne morem nehati…

Kakor koli že, pred nekaj dnevi, ko je bil svet ponoči še prijazno hladen, sem po prirejenem receptu z interneta naredila neke vrste zeliščni skutni kolač, ki je bil kar okusen. Ko se bo dovolj shladilo za vklopit pečico, ga lahko poskusite narediti tudi sami … Za 2 osebi sem vzela:

250 g polmastne skute

2 jajci

4 zvrhane žlice parmezana

orank bazilikinih listov in narezanih črnih oliv

in vse skupaj zmešala v mikserju (količina soli je odvisna od slanosti in količine parmezana in sama sem je dodala zelo zelo malo), dala v pomaščeni pekač in potresla z lanenimi semeni, ki sicer niso del originalnega recepta.

Na 180 °C sem pekla, dokler vse skupaj ni zgledalo dovolj rjavo, potem pa sem zadevo pustila stati v pečici. Jedi je bilo dovolj za prilogo k solati za dve osebi, za čisto ta pravi kolač pa je treba vzeti več skute (800 g za 4 osebe), rumenjake in beljake ločiti in sneg iz beljakov primešati čisto na koncu, vse ostalo pa je isto. Izbira zelišč je prepuščena vam. Bazilika s sesekljanimi črnimi olivami ni najslabša ideja.

prej

pozneje


2 responses to “Vročica poletne moči

%d bloggers like this: