Strupolovne lončnice v naših stanovanjih

V članku o rastlinah, ki filtrirajo strupene kemikalije v naših stanovanjih (Huffington Post: Alden Wicker, 7. oktobra 2010), me od vsega najbolj preseneča dejstvo, da gre za znane rastline, ki jih pogosto srečujemo v bivalnih prostorih na našem kontinentu. Navedene rastline so sicer tudi na NASINEM seznamu rastlin, ki filtrirajo škodljive snovi v zraku.

Vse kaže, da že s svojim povprečnim načinom življenja v svoja bivalna okolja povabimo tudi marsikatero strupeno snov, ki je lahko škodljiva za naše zdravje. V zgoraj navedenem članku so navedeni naslednji strupi:

Formaldehid

Skriva se v furnirju na tleh ali pri omarah ipd., vsebujejo pa ga tudi nekatere vrste tekstila, lepila in tobačni dim. Je kancerogen.

Trikloroetilen

Najdemo ga v nekaterih kemičnih pripomočkih za odstranjevanje barve, madežev in čiščenje preprog. Je kancerogen.

Ksilen

Najdemo ga v cigaretnem dimu, lakih, sredstvih za odstranjevanje barve in rje in slabo vpliva na naše počutje.

Toluen

Toluen se skriva v laku za nohte, parfumih, plastičnih steklenicah za vodo, barvah, cigaretnem dimu. Precej škodljiv zdravju.

In katere zelo znane rastline filtrirajo zrak in skrbijo za naše zdravje? Na primer:

Sobna praprot (Nephrolepis exaltata): filtrira formaldehid.

Obrobljena zmajevka (Dracaena marginata) in druge zmajevke: filtrirajo večino navedenih strupov, vsaka svoje.

Difenbahija (Dieffenbachia exotica) (Dieffenbachia camilla): filtrirata ksilen in toluen.

Navadni bršljan (Hedera helix L.): benzen, formaldehid, ksilen in toluen.

Zlati potos ((Epipremnum aureum): formaldehid.

Spatifil (Spathiphyllum): benzen, formaldehid in trikloroetilen.

Drevoljub (Philodendron): formaldehid.

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata): Ha! Filtrira formaldehid.

Gumovec (Ficus elastica): formaldehid.

Živkasta kosmuljka (Chlorophytum comosum): formaldehid.

Drobnolistni smokvovec (Ficus benjamina): formaldehid.

In? Imate katero od teh doma? 🙂 (Tukaj jih navajajo še več.)

Sama se lahko pohvalim le s 4 zlatimi potosi v dnevni sobi: ker je ta opremljena bolj “retro”, te plezalke vaše in naše mladosti ravno prav pašejo noter.

Zanimivo pa se mi zdi, da je velik del omenjenih lončnic pravzaprav strupen. Ste že kdaj po nesreči v usta dobili košček difenbahije, ki se vam je zataknil za nohtom? Peče ko sto nekrščenih matičkov in to zelo dolgo…


19 responses to “Strupolovne lončnice v naših stanovanjih

 • Kitty

  Difenbahijo in spatifil v pritličju, velik benjamin pa kar v spalnici 🙂 Draceno (ampak ne obrobljene) na stopnišču. Bršljan zunaj po zidu.

  • alcessa

   Ne vem, od kod mi ideja, ampak spalnica je edini prostor, kamor ne bi dajala lončnic (res ne vem, zakaj), čeprav bi jih ravno tam potrebovala, zaradi omar iz furnirja znanega švedskega prodajalca… Kadar razmišljam o tem, kaj bi bilo v mojem življenju drugače, če bi imela dovolj denarja, si zmeraj zaželim, da bi imela poseben prostor za garderobne omare in v spalnici prav nobene 😦

 • M

  Se mi zdi, da sem do zdaj imela že čist vse, pa sem se jih naveličala – razen benjaminov. En zelo velik in en malo manjši imata še vedno domovinsko pravico 🙂

  • alcessa

   So zelo pogoste, ja, tudi sama sem jih imela precej. Najlepše se mi zdijo difenbahije, ampak odkar je zadnja crknila, so izgubile domovinsko pravico… Benjamima pa še nisem imela – predrobne listke ima…

   • M

    Hm, kako ti je pa uspelo, da je difenbahija crknila? Jaz sem jo pol, k sem se je RES naveličala, dala možu, da jo je nesel v pisarno (da bo mogoče tam crknila), pa jim tud to ne rata – ne vem, če ni tam še lepša, kot je bila doma.

   • alcessa

    Ohhhh, to je poseben talent 😳 (sanja se mi ne)

 • Tina

  Pri meni, z izjemo fikusa, sam kaktusi preživija tako ignoranco 🙂 Si pa domišljam, da si bom v novem stanovanju montirala tele lončke http://www.boskke.com/products/skyplanter/ za zelišča!

  • alcessa

   Tina, se mi zdi, da tudi moji zlati potosi prenesejo marsikaj, čeprav ne bi preveč eksperimentirala. V glavnem: jaz jih aljeti azimi zalivam samo vsako soboto… 🙂

 • polonap

  Za difenbahijo sem že slišala.
  A obstaja kakšna sobna rastlina, ki ne crkne, če jo pozabiš zalivati in razstruplja?
  Idealno bi bilo še, če bi odganjala mačka?

  • alcessa

   Polonap, ko sem pisala tole zadevo, sem našla forum, kjer pravijo, da so skoraj vse sobne rastline, ki so dobre za zrak, škodljive za male živali, tudi mačke. Ne vem, če jih odganjajo, lahko pa jih zastrupijo, kar je bolj … dokončno.

   Kar se nezalivanja tiče… Obstaja ena taka majhna pripravica, ki se ji reče Blumat in ki jo prodajajo na amaconu. Zadevo dam v lončnice, 3 tedne preden grem na dopust in če se spomnim, jo 3 tedne po dopustu vzamem ven, lahko pa bi jo kar pustila noter. Stvar deluje, samo posodo z vodo je treba vsake toliko napolniti.

 • majcha

  Par spatifilčkov in eno draceno imamo doma. Za spatifile sem slišala, da imajo take učinke pa strašno so mi simpatični, tako da imam enega tudi v službi na mizi. Pa še hvaležni so – ko pozabiš in ima čisto povešene liste je dovolj , da ga zaliješ in je čez nekaj časa kot nov. 🙂

 • Nina

  Hm, tile spatifili so za razmislit 🙂 Pri nas vse zelenje obupa nad mano. Celo, ko sem zares redno, vsakotedensko (res, nikoli pozabila!) skrbela za to okrasno zelenjad, je vse pomrlo 😦

  Pa še mački niso posebej navdušeni nad rožami. Ali bolje: so zelo navdušeni – pa frči listje naokrog …

 • alcessa

  Nina, dovoli, da povzamem:

  a)… vse zelenje obupa… vse pomrlo
  b) … mački niso navdušeni… frči listje naokrog…

  Rekla bi, da ti lončnice ubija listna plesen? 😯

 • Nina

  Pojma nimaš! 🙂 Posušijo se 😛 Sem rože namreč poskrila 😉

  • alcessa

   😆 (vem, da nimam pojma. edino, kar znam, je obvezno zalivanje vsako soboto, enkrat na mesec malce substrala in če katera obupa, jo vržem v smeti, brez pardona, in kupim novo. aja, pa vsake toliko kakšno presadim)

   • Nina

    “Rastline potrebujejo ljubezen in substral!”
    “Sobota je dan za substral!”

    Hihihi ;D

    (Mah, jaz pač nimam zelenega prsta al kako se temu pravi? 🙂 )

   • alcessa

    Temu se pravi: ti maš mačke. Tvoje rože pa stres. (hecam se, res nimam pojma o lončnicah, edina zelena stvar pri meni je roka, ki vrže stran in kupi novo)

   • Nina

    Pa saj sem jasno in glasno povedala, da sem rože poskrila 😛 Razen prve, ki je bila pač dobra šola 🙂 Samo niti to ne pomaga 😀

%d bloggers like this: