Vsaj nekaj.

Ker stanujem relativno oz. dovolj blizu JE Philippsburg, pa tudi Neckarwestheim ni predaleč (in kar jih je še), je seveda lepo slišati, da bo vlada uvedla moratorij na podaljšanje obratovanja jedrskih elektrarn, še posebej, ker omenjeni dve delujeta samo zaradi politične odločitve o podaljšanju obratovanja.

Še posebej v zvezi s Philippsburgom med tukajšnjim nehvaležnim prebivalstvom krožijo nesramne govorice o težavah, ki da se aktivno prikrivajo, najbrž tudi, da se zadovolji jedrskemu lobiju in kaj pa vem, zakaj še.

Me pa čudi, koliko ljudi je brezplačno pripravljeno prisegati, da je vsa jedrska tehnologija v elektrarnah varna, da ni nevarnosti in da se samo bedaki bojijo, da bi se lahko kaj zgodilo, Bedaki, in pa seveda plačanci zelenih strank ter finančno nepremagljivega naravovarstvenega lobija.

Še posebej, ker jedrski znanstveniki v najbolj picajzlasti državi na svetu priznajo, da jim je šele zdaj padlo na pamet, da problem ni v proti vsej logiki nastalih potresih japonskih razsežnosti. Problem je v tem, da marsikatera JE nima zadostne varnostne opreme, ki bi preprečevala prekomerno segrevanje hladilnega sistema za dlje časa. Problem je v tem, da sistem ob izpadu elektrike zaradi, npr. udara strele, mogoče nima dovolj zmogljivih ali raznolikih virov oskrbe z elektriko, ki bi ohlajevalni sistem poganjali še naprej. Problem je v tem, da zgradbe nemških jedrskih elektrarn niti približno niso zgrajene za srečanja bližje vrste z življenja na Zemlji sitimi iskalci nebeških devic v letalih … In kdo ve, kaj vse je še problem.

Izjava za javnost: ta zapis je nastal brezplačno, na moje mnenje ne vpliva nobena stranka, organizacija ali oseba. Podpiram jedrske elektrarne, ki imajo redundantne varnostne sisteme, ki se jih vzdržuje, modernizira in opremlja in ki se jih pošlje spat takoj, ko jim je pretekel rok trajanja. Torej ne Philippsburg ali Neckarwestheim. Podpiram jih izključno kot začasno tehnologijo na poti do bolj varne in okolju prijazne proizvodnje iz obnovljivih ipd. virov.
Ne volim vedno ene in iste stranke, ravno tako ne politične opcije, temveč se odločam vsakokrat znova. Tokrat sem se že odločila.

Ker se cenim.

Tako, zdaj grem pa še naprej Japonce podpirat, zaenkrat le v mislih.


8 responses to “Vsaj nekaj.

 • Sandra

  Joj, ampak tile zadnji posnetki, kjer kažejo območje nevarnega sevanja, so katastrofalni. Sej je praktično pol države, če ne celo več, neživljive! Kaj bojo naredili, izselili vso državo? Kam pa?

 • Bimbo

  Groza! Če pomislim, da velja Japonska (podobno kot Nemčija) za eno najbolj urejenih držav in da je bila tudi edina, ki je bila deležna grozljivega opustošenja z jedrskim orožjem… Zdaj pa ta katastrofa! 😦

  • alcessa

   Ironično, ne da, danes bi bil pravi dan za veseliti se, da bomo izklopili 7 jedrskih elektrarn, za katere bi določeni ljudje še prejšnji teden dali roko … med gorivne palice, da so varne.

   Namesto tega berem o dogajanju na Japonskem, našla sem že pravo spletno stran za denarno pomoč in stiskam pesti tistim pogumnim 50 delavcem upravljalca Fukushime (ki je ravno tako prikrival večino grdega dogajanja v ozadju), ki zdaj morajo rešiti Japonsko…

  • alcessa

   Tina, hvala. Ker sem ravno prej napisala tam komentar, zdaj lahko grem s tvojim linkom preverjat, ali se komu da ukvarjati z drugačnimi mnenji …

 • Tina

  Sem vidla ja, da si se mal razburila. Sam da te nisem jaz, ker to ni bil moj namen. 🙂

  • alcessa

   Nisi. 🙂 No, tudi razburila se pravzaprav nisem, samo priložnost sem dobila, da ljudem s stockholmskih sindromom malce popiham na … dušo?

%d bloggers like this: