V sredo pa lepo besedo

Danes vas prav nič ne mislim spraševati, kako se moji današnji najljubši besedi reče po slovensko, to namreč že vem:

PODATKOVNA HOBOTNICA

PODATKOVNA HOBOTNICA je, kot je jasno že na prvi pogled, velika sljuzasta žvau z dolgimi lovkami, ki se hrani s tem, kar se ji prilepi na preštevilne priseske. Večinoma “je popolnoma brez trdnega skeleta, kar ji mogoča izjemno gibčnost”, če smem citirati Wikipedio.

Po nemško?
DATENKRAKE, der.

Kot Datenkrake se v Nemčiji označujejo podjetja, ki v velikem stilu in na napačni strani meje legalnosti kupujejo in zbirajo podatke, ki jih kdaj pa kdaj tudi (pro)dajo naprej.

Mediji po navadi kot veliko podatkovno hobotnico označujejo Google Inc., službo za pobiranje radijske in televizijske naročnine GEZ ali pa službo Schufa, ki posreduje podatke o kreditni sposobnosti nemških državljanov. Podatke pa zbira tudi kup drugih podjetij, zasebnih in državnih, zavarovalnice, koncerni kot Telekom itd. (vir).

Da enkrat v roke dobim tisto hobotnico, ki je kriva za to, da v poštni predal dobivam kataloge za modne kolekcije Big is Beautiful, majke mi, zavijem ji vse lovke!!!

V Nemčiji je v ponedeljek po dolgih letih potekalo preštevanje prebivalstva in v preteklosti so se na ta dan dogajali tudi kakšni javni protesti.

Dandanašnji povprečen uporabnik interneta komaj čaka, da bo kdo končno prebral in lajkal njegove nakopičene osebne podatke, travme in dosežke, zato so protesti ob državnem zbiranju podatkov odpadli. Tako kot se nosilkam naglavne rute ni treba ravno bati vprašanja o njihovi veri ali prepričanju (ki sicer edino ni obvezno in odgovor lahko zavrnejo), tako se tudi mlade mamice, ki komaj čakajo, da na blogu objavijo slike svojih otrok, najbrž ne bojijo vprašanja o številu otrok, državni uslužbenci pa itak točno vedo, po kakšni tarifi so plačani njihovi kolegi v drugih službah, tako da tudi vprašanje o dohodku ni ravno vedno problematično (čeprav pa se hvaliti o dohodku ali ga navajati na splošno ni običajno).

Upam torej, da v tem primeru ne bo prišlo do zlorabe podatkov in še enkrat javno grozim pošiljateljem katalogov za debele: mamicu vam!

Advertisements

6 responses to “V sredo pa lepo besedo

%d bloggers like this: