Je vaš res prave velikosti? Če ne, v smeti z njim!

(Ta zapis sem prvič objavila 04.12.2008 in si ga dovolim objaviti še enkrat)

Za določitev pravilne velikosti je v roke treba vzeti meter. Ja, tisto trakasto zadevo, s katero šivilje merijo obseg telesa na določenih mestih. Šiviljski meter naj v roke vzame kar partner(ka), tako se vsaj teoretično zagotovi natančnost meritev.

Ste vedeli, da so v sivi preteklosti ženske hodile k strokovnjakom za te zadeve in si dale izmeriti ter določiti pravilno velikost? Zakaj je ta izredno pomembna, bomo povedali spodaj. Najprej je treba zadevo izmeriti.

Šiviljski trak čisto normalno položite okrog dela telesa, ki ga morate izmeriti (nič zategovanja, prosim!) Izmeriti je treba (glejte sliko 1):

a) obseg prsi na najširšem delu skupaj z vdolbino med njima – brez grobosti ali ohlapnosti

b) obseg prsnega koša neposredno v gubi pod puncama (bejbikama, pipikama, Hans in Franz, kar koli že tej zadevi rečete)

Merjenje obeh obsegov a in b

Slika 1: Merjenje obeh obsegov a in b

Podprsni obseg (b) zaokrožite na številko, ki je večkratnik števila 5: 65, 70, 75, 80, 85… (vaš dejanski obseg je lahko plus/minus 2 cm)

Potem naredite naslednji izračun:

a – b (zaokroženo) = ____________ cm

Rezultat primerjajte z naslednjo tabelo:

a –b = ___cm = košarica __

10-12cm = košarica AA

12-14cm = košarica A

14-16cm = košarica B

16-18 cm = košarica C

18-20cm = košarica D

20-22cm = košarica E (DD) itd. (vir)

Kot rezultat ste torej dobili svojo košarico, številka vašega modrca pa je zgoraj omenjena vrednost b, torej podprsni obseg. Tako, zdaj veste, da potrebujete modrc številka 75 B ali 90 D.

Vse skupaj lahko preverite tudi pri Lisci.

Zakaj je pravilna velikost modrca pomembna, lahko med drugim preberete v Indenpendentu ali pa si ogledate spodbuden video pri Stern.de (sploh moški del bravstva, ki je zdržal do tuki), kot povzetek naj izdam le to:

Napačna velikost in oblika modrca lahko povzroči otrdele mišice vratu, bolečine hrbta, utrujenost in glavobol in druge težave.

In kakšen je bolj primeren modrc? Grd po defoltu? Ne.

Kakršen koli že je:

Podprsni oporni del mora prevzeti največje breme. Prilegati se mora dovolj tesno, vendar ne tako, da tišči, ravno tako ne sme biti tako ohlapen, da bi na hrbtu in pod pazduho lezel navzgor. Naramnice prevzamejo ene 20 % bremena – če se zarežejo v ramena, če so preozke, menda lahko vkleščijo pomembne dele telesa in nam povzročajo težave.
Modrc torej mora biti samostojen in se opirati na prsni koš, ne sme nas siliti k temu, da bi pod težo damic usločile ramena, jih nehote vlekle navzgor in počele druge nezdrave stvari.
Košarice ne smejo biti premajhne, menda tudi kosti niso najbolj zdrave.

Kosti

Gole kovinske kosti

(Za pravilnost navedb ne jamčim, ker nisem ortoped ali kiropraktik. Ravno tako nič ne morem za to, če ste vse to že zdavnaj vedeli in vas obupno dolgočasim. Mogoče pa vaša hčerka ali mlajša sestra še ni na tekočem?)

Tako, ladies and gentlemen, zdaj pa v šoping! Še prej pa merit!

Advertisements

4 responses to “Je vaš res prave velikosti? Če ne, v smeti z njim!

 • PF

  Hvala hvala hvala za tale link.
  Ne ravno z navdušenjem, a tudi ne z obžalovanjem ugotavljam, da so moja prsa po nosečnosti in 3 letih dojenja spremenila velikost s 75B na 75A.
  No ja, dekolte nikdar ni bil moj argument. 😉

  • alcessa

   V primeru morebitnega obžalovanja me spomni, da ti v mejlu razložim, kako se živi s 85D … 🙂

   • PF

    Ob navalu mleka sem imela velikost 75 D-DD in tiste balote gledati na s kostmi prepredeni grodnici je bilo groteskno. Po tem, ko so me v bolnišnici zadržali, da sem tisto mlekarno spraznila brez mastitisa, so me dojke doma še nekaj časa zelo zabavale s predimenzionirano obliko. Priznam. *blush* Kmalu pa sem začela pogrešati spanje na trebuhu. 😉

    • alcessa

     😆 Pa ne samo spanje na trebuhu … Včasih enostavno obstajajo dnevi, ko mi paše biti nevidna, pa se je težko skriti v kakšno neženstveno oblačilo … Pa pri športu rabim ne najbolj poceni, dokazano zdržljive modrce in če niso, jih lahko le dam vstran in kupim nove.. Pa izogibam se nežno ali cvetlično dišeče kozmetike ter cvetličnih vzorcev in podobnega, ker se mi zdi, da je košarica D več kot preveč dokaza o ženstvenosti in bi mi pol sveta hotelo narediti otroka, če bi se malce okinčala 😆

%d bloggers like this: