Kleingeschwätzeltes am Freitag / Petkove čvečkarije

Wie schön, der Papst sagt, man solle die Vernunft lieber nicht über die Natur stellen, oder über die Religion und die Ethik. 🙄

Was aber, Herr Papst, haben dann Dogmen an deinem Arbeitsplatz, in deinem Weltanschauungsreich zu suchen?

Sie sind doch nicht als reines Naturprodukt zu behandeln, oder? 😯

 

Kako lepo, papež pravi, da razuma ne bi smeli postavljati nad naravo, ali nad vero in etiko. 🙄

In kaj, dragi gospod Papež, potem iščejo dogme na tvojem delovnem mestu, v tvojem svetovno-nazorskem cesarstvu?

Pa jih ja ne bomo dojemali kot čisto naraven produkt, kenede? 😯

Advertisements

12 responses to “Kleingeschwätzeltes am Freitag / Petkove čvečkarije

 • Bimbo

  Dovoljujem si na kratko poseči v tvoj enostranski dvogovor z g. Ratzingerjem. Oba prosim odpuščanja. 🙂

  Četudi so bile stoletja ali celo tisočletja stare dogme sprva bržkone plod (preračunljivo manipulativnega) razuma, jih je dandanes nemogoče pripisati sodobnemu razumu. Slepo sledenje stoletnim dogmam pa tudi ni prav razumno početje. Torej je g. Ratzinger v tem še kar dosleden.

  Problem bi lahko segel dobri dve tisočletji nazaj, če bi izhajali iz tega, da so bili začetniki krščanstva razumni ljudje, ki so s svojim razumom utemeljili novo vero. So torej takrat postavili razum nad vero? Ali pa jih je nova vera obšla tako nenadoma in močno, da je razum povsem naravno potisnila v ozadje? Morda s pomočjo silnih čudežev, o katerih so slišali pripovedovati klateške modrece? Mar ni to navadno vraževerje? 😈

  • alcessa

   🙂 Tudi sama sem se ukvarjala s tem, preden sem napisala ta preprost zapis. Prebrala sem tudi Ratzingerjev govor, ki se mi je zdel v redu (mene nič ne moti, če kdo pravi, da obstajajo stvari tudi izven logičnega sosledja razumskih oz. objektivnih dejstev, ker je to res). Vendar papež Benedikt ni na položaju, s katerega bi nam te stvari lahko pripovedoval.

   Seveda so dogme dandanašnji smešno nerazumne, vendar po drugi strani tudi niso naravne (torej plod naravnega prava, Naturrecht), niti slučajno niso etične, za marsikoga na svetu tudi niso versko pogojene (tudi za Katoličane ne bi smele biti – kolikor vem, se Biblijo ne jemlje kot edino veljavno, temveč se jo tudi interpretira. Kolikor vem, so interpretacije lahko različne).

   Da ne začnem o tem, da papež govori o enakosti vseh ljudi pred zakonom (naravnim in človekovim), vendar ta enakost nikakor ne pomeni, da bi sama kot ženska smela pridigati o bogu in podeljevati zadnjo večerjo. Nekateri ljudje smo torej dokazano manj enaki – še dobro, da ne verjamem v njegovega boga, kenede. Tudi njegovim besedam ne, čeprav so pametne in všečne. Ratzinger pač ni prava inštanca za tovrstno modrost: živi ozkost in pridiga toleranco. 😯

 • Bimbo

  Ja, kaj bi pa ti rada? Da še sam živi berluskonijevsko tolerantno? 🙂

  • alcessa

   🙂 Pri 84ih?

   Ne, rada bi, da javno izjavi, da je celibat samo brezvezna konvencija, da ločenci neomejeno smejo sodelovati v cerkvenih obredih, da je homoseksualnost oz. biseksualnost naravna in da smo tudi ženske povsem sposobne in smemo biti papež.

 • Bimbo

  Papežinja, papinja, die Papstin, la pape, la papa, the Popy? 😆

 • Bimbo

  Hm, težka bo: Papežka je v papeških sobanah naposled sprejela odločitev, zaradi katere ji mnogi očitajo, da je Papežka bolj papeška od Papeža. 🙂
  Sicer tebe jezi, ker je za ženske še vedno v veljavi the nopesperson, anede?

  • alcessa

   Res me jezi, če se nas ženske zapostavlja: naj poudarim, da bi bila jaz prva, ki bi izjavila, da je prav tako, ker smo manj vredne od moških (iskrenost in preciznost razmišljanja mi je bolj pomembna od “čustvenih resnic”), vendar temu ni tako.

   Katoličani in muslimani se mi, kar se tega tiče, zdijo precej neumni, nisem pa totalno besna nanje, ker mi ni treba biti katoličanka ali muslimanka.

   Jezna sem, kadar dokazano bolje prevedem tehnična besedila od moških prevajalcev, pa zaznam, da nekateri te možnosti avtomatsko sploh ne dopuščajo.

 • Bimbo

  Saj bi svoj spol poskusil braniti s trditivjo, da si pogosto tudi medsebojno nočemo priznati bolje opravljenega dela, pa ne bom.
  Lahko te poskušam le potolažiti s tem, da naravni zakoni delujejo v prid žensk. Obetane klimatske spremembe bodo Evropo zlagoma probrazile v vroč tropski paradiž, ob Renu pa bodo nedvomno zavladale amazonke. Samo še malo potrpljenja prosim. 😉

  • alcessa

   He he … jaz nočem vladati, pravzaprav. Rada sodelujem in spol me pri tem ne zanima preveč: kar je odstopanj (v vedenju ipd.), jih vzamem kot dovoljena in poskušam ugotoviti, kako naprej. Te stvari niso odvisne od spola, temveč od osebnosti.

   Klišejske odklanjalne reakcije proti ženskam (tiste globinsko privzgojene) so brezveze tudi, ker ste moški sicer čisto v redu.

 • Bimbo

  (Bimbo se odkašlja, nato pa čisto tiho, skoraj šepetaje in kradoma ozirajoč se h gornjemu zapisu odvrne) “Hhhvala bbbogu.” 🙂

%d bloggers like this: