Ponedeljkovo receptovanje

Kaj če bi danes naredila še povzetek za letošnje leto?

Z njim sem bila zadovoljna tudi, kar se hrane tiče. Sicer se res vsak četrtek počutim kot zombi, ker moram zaradi bio zelenjave vstati ob pol sedmih, vendar odpoved tega zelenjavnega abonmaja enostavno ni opcija …

Ko je poleti pri nas izbruhnil Ehec, sem brala tudi poročila o počutju bolnikov … tistih, ki so preživeli. Dragi moji, predstavljajte si, da vam za las uspe preživeti zaradi dialize, izgubite eno ledvico, vendar ste živi, potem pa vam začnejo nagajati napadeni možgani … Epilepsija, izguba spomina in drugih mentalnih sposobnosti, spremenjena osebnost … vse to zato, ker v tovarnah za vzrejo živali futrajo antibiotike …😦 Not good.

Naslednje leto se moram naučiti bolj primerno odmerjati sestavine in še kakšnega ayurvedskega recepta ali pet.

Za slovo vam podarjam svojega absolutno najboljšega, ki sem ga sicer že napisala, pa naj bo še enkrat …

KODRASTI OHROVT Z RIŽEM

Sestavine (za 2 osebi):

300 g kodrastega ohrovta ali špinače (listov)

1 žlica maščobe

1 paradižnik

1 žlica rdeče leče (ali katere koli druge, ki se hitro skuha)

3 žlice sladke smetane

1 dcl basmati riža

voda

začimbe: kumin, mleti koriander, mleti čili, mleti piment, mleti klinčki, mleti cimet, mleti kardamom, mleti ingver.

Priprava:

Riž splaknem, ga dam v lonec, dolijem 1,5 dcl vode in malce solim. Pokrijem in pustim stati 20 minut na mrzli plošči.

Ohrovt ali špinačo očistim, narežem, na kocke narežem tudi paradižnik. V lonec dam maščobo (prečiščeno maslo), ko se segreje, na njej na kratko popražim lečo, kumin, koriander, čili in piment, dodam paradižnik, ki ga na srednjem ognju dušim 3 minute. Potem v lonec dam ohrovt in preostale začimbe, malce posolim, dolijem 2 dcl vode in kuham 20 minut (zeleni ohrovt rabi dlje časa, špinača je lahko kuhana veliko prej, zato jo je najbolje ohranjati toplo na majhnem ognju, dokler riž ni gotov).

Enkrat vmes se je riž že namakal svojih 20 minut, zato po preteku tega časa vklopim ploščo, zavrem, odstranim pokrov in zmanjšam na srednjo vročino ter riž kuham 5 minut. Izklopim ploščo, pokrijem in ga pustim stati še 15 minut.

Ko je riž gotov, izklopim ploščo pod ohrovtom, vanj dam sladko smetano, pomešam in postrežem:

(riž sem potresla z mletim luštrekom)


2 responses to “Ponedeljkovo receptovanje

%d bloggers like this: