Just To Tease

baer

baer 4

baer 3

baer 2

black kite

hidden

ren

wildernesskirkka

end

norwegen

Advertisements

19 responses to “Just To Tease

 • Techka

  Tole pa res samo draži…. Čakam še kaj več! 🙂 Noro lepe fotke!!!!

 • Bimbo

  Take slike v človeku vzbudijo Suomiveh. 🙂

  • alcessa

   Suomiweh! Jaaaaaa … grem takoj povedat dragemu. BTW, Finska JE krasna.

   • Bimbo

    Ehm, saj sem tam mislil pritisniti w, ampak je prst zašel. 🙂

    Meni so bile vse tiste severne dežele všeč, čeprav so ljudje na nek način hecni. Za Finsko sem šele ne dolgo tega odkril, kako pretresljivo in večplastno (novejšo) zgodovino ima. Pred dnevi prvič prebral knjigo Arta Paasalinna in bil kar zadovoljen z njo.

    • alcessa

     (ni panike, v resnici NISEM pravopisni zmaj, samo v nemščino sem prevedla)

     Kot outdoor dopustnico mi je za ljudi bolj vseeno (oz. jim dajem pravico, da so, kot so, ker sem tam zaradi njihove narave), vseeno sem opazila, da so Norvežani najbolj zadržani, Švedi malce vzvišeni, poletni Finci pa klepetavi in prijazni, da verjeti ne moreš. V Suomussalmiju sva se v kempingu zaklepetala z dvema domačinoma in čez pet minut je pogovor tekel o programiranju, EU, severnih jelenih in nemških avtomobilih 😀 In to kljub temu, da je bila njuna angleščina “rudimentarna”, najina finščina pa ne obstaja.

     Ja, finska zgodovina je tudi meni povsem nova. Zelo zanimiv je npr. muzej Zimske vojne, med katero je peščica Fincev tako zakurila veliko večji ruski vojski, da verjeti ne moreš. Muzej je sofinancirala EU in v njem so prikazani predmeti in zgodbe obeh strani, ruske in finske. Vse skupaj je fajn, potem pa najdeš finski kljukasti križ. Na šalci, oblačilih, posodi … 😦

     • Bimbo

      Hja, vse mogoče od kljukastih križev do Pravih Fincev se najde (glej BBC Hardtalk: http://www.youtube.com/watch?v=6Plnzg3cF6M), a tako od daleč se mi vendar zdi, da znajo bolje od nas krmariti skozi svojo burno zgodovino. Mogoče tudi zato, ker RKC tam gor nima kakšne posebne teže. 😉

      • alcessa

       No, prav, bom iskrena: točno to se mi vedno bolj zdi. Južnoevropske države: RKC, severnoevropske države: “trdi” protestanti.
       Kdor misli, da to avtomatsko pomeni fašistične deloholike, ki nam že ne bodo govorili, kako naj gospodarimo, se moti. Zanimivo je tudi, da imajo npr. Skandinavci svojo državo očitno radi, da jih ima ona tudi rada, pa k sosedom kdaj zavistno ali omalovaževalno pogledajo, ti pa so hkrati njihovi najboljši frendi …
       Hočem reči, Finci menda tudi RES kupujejo domače izdelke iz domoljubja, dopust zganjajo doma pri sebi (če bi jaz mela leseno bajto ob jezeru, tudi ne bi šla drugam) itd. Po drugi strani pa … pravi Finci šimfajo čez severne jelene, ki da jim bodo vse požrli, ko pa jim rečeš, da naj si okrog vrta postavijo ograjo, kot se to počne drugod v Evropi zaradi srn ali divjih svinj ipd., ti povejo, da hočejo svojo svobodo. Nakar pogruntaš, da ti oni pravijo, da ne marajo Samijev (ki so lastniki severnih jelenov), ti pa njim, da naj uporabijo glavo, tako kot drugod. In ko vprašaš, ali imajo volkove, dobiš odgovor, da imajo “lastniki severnih jelenov nekaj proti volkovom” – to me spominja na zgodbe o Avstralcih, ki besede aboridžin tudi ne vzamejo v usta, če jih ne prisiliš s kalašnikovo.

       (hvala za link)

 • Bimbo

  Za tako izrazit finski kompleks/sindrom “severnih jelenov” pa nisem vedel. Romi severnih dežel?

  Ja, RKC ima do ovčic silno pokroviteljsko-upravljalsko držo, ki je močno podobna komunistični; ker je cerkev starejša, velja kvečjemu obratno. Manjše ko so ovčice, mogočnejši je zanje pastir s svetovno centralo na nekaj kvadratnih km v Rimu. Tudi tako mogočen, da so mu najbolj mlade in negotove ovčice dolžne vračati “nekoč krivično odvzeto premoženje, ki ga je RKC nadvse pošteno in trdo prislužila skozi stoletja garanja”.

  Ampak kaj v tej južnjaški družbi počne pravoslavna Grčija (in še katera država)? … Boš rekla, da je bizantinska roka še daljša od vatikanske? 🙂

  • alcessa

   Obrni vprašanje: katera uspešna bizantinska država ti najprej pade na pamet?

   • Bimbo

    Čisto narahlo se z drsečimi korakci premikam po tankem ledu: otomansko cesarstvo? 🙂

    • alcessa

     Mhm. (btw, itak, da debato zganjam na ravni težkih posplošitev aka predsodkov, vendar sem mnenja, da je to dovoljeno, če se sogovornika ves čas zavedata, da je slika veliko bolj kompleksna – in midva se, očitno. Včasih so miselni agregati tudi potrebni, da se kakšna reče, o podrobnostih pa šele potem (ali vsak po svoje).

     • alcessa

      Aja, glede otomanskega cesarstva: biti tako zelo uspešen v tlačenju soljudi, da se ti pri tem naredi cel Reich, je bilo dolga tisočletja precej dobra ideja, ki pa je zdaj v glavnem mimo, saj za biti velika država veljajo druge zahteve in zakonitosti. Recimo, da nas zdaj držijo na nitki na veliko bolj prefinjen način (obveznost konzuma in nadzor komunikacij ter podatkov). In da jo najbolje odnesejo države (ne religije), v katere državljani še kar nekako verjamejo. Ne?

      • Bimbo

       Mene je včasih kar malo groza, ker se mi zdi, da ljudje nihamo od posploševanja k drobnjakarstvu in nazaj. Zato se strinjam, da je (samo)kritično zavedanje o kompleksnosti stvari nujno.

       Rekel bi, da tlačenje ostaja, le metode se spreminjajo. V osredju bolj ali manj “civiliziranega” sveta (ki na splošno ne trpi pomanjkanja najosnovnejših dobrin) pa je na srečo prelite manj krvi. Očitno se enako ali celo več lahko doseže s prelivanjem kapitala in strateških pozicij.

       • alcessa

        Ja, se strinjam z obojim. Ker v prostem času rada razmišljam o bolj podrobni vsebini splošnih izjav, me ne skrbi toliko, če nekaj izjavim zelo posplošeno – če je zadeva zanimiva, jo bom itak dopolnila s podatki (recimo v Wikipedii :-)), če pa ni, pa ni nič hudega (in ne dobrega), če bom rekla en tak popreproščen stavek in to je to. Itak imam vse svoje kanale odprte in se večino časa rada kaj naučim, itak smo vsi ves čas v stanju … informacijske intermediarnosti. Do konca. BTW, velja tudi za poznavanje pravopisa in slovnice lastnega maternega jezika: tudi tukaj se nas večina nahaja na sredini poti, vprašanje je samo, ali nas nove informacije zanimajo ali užalijo. In ko smo že pri žalitvah: vseeno se je bolje pogovarjati s človekom, ki te ne bo napadel zaradi posploševanja, temveč te bo potrpežljivo spremljal od splošnega k specifičnemu (kjer med potjo vsak doda svoj kamenček), tega namreč ne obvladajo vsi …

        In ko sem zgoraj rekla, da se mi zdi, da so države z RKC manj srečne, je to bilo mišljeno tako, da je meni osebno vseeno, katero religijo imajo srečne in nesrečne države, da pa obstaja možnost korelacije. Da mogoče poznam par vzrokov, vendar ne zelo veliko – in ko si enkrat upaš pogovor takole speljati, lahko dobiš nove informacije. Kar je neto dobiček, izmenjava informacij in mnenj je vendarle krasna zadeva. Jaz bom torej do konca življenja primerjala informacije na temo RKC in dobrobiti narodov, če jih bom zaznala, in to je vse. Vsake toliko kakšna splošna izjava, nov val informacij, gremo dalje.

 • Bimbo

  Jaz sem se o finski zgodovini minulega stoletja (saj prej so bili itak pod tujimi kronami ali škornji), od državljanske vojne, zimske vojne z Rusi, do kolaboracije z nacisti in povojnih travm vsaj malo razsvetlil tule:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Civil_War
  http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_War
  http://en.wikipedia.org/wiki/Continuation_War
  http://en.wikipedia.org/wiki/War-responsibility_trials

 • Bimbo

  Zgoraj sva prišla že do konca slepe ulice …

  “Stanje informacijske intermediarnosti”: zelo dobro. 🙂

  Jap, strinjam se, zelo. V zvezi s to RKC-luteransko primeerjavo me je sinoči prešinilo še vprašanje našega (kakor) protestantskega Prekmurja, ki je kljub naravnemu bogastvu in verskemu izročilu “permanento nerazvito”. Katoliški Bavarska ali še veliko bližji južni del Avstrije nista ravno zaostali. Taki podatki versko dvobarvno sliko malo zakomplicirajo. 😉

 • Bimbo

  Aja, s slepo ulico sem imel zgoraj v mislih prostor za replike na replike. 🙂

  • alcessa

   Dobra primerjava, ja. Ne vem, koliko je Prekmurje res protestantsko, ma Bavarska se mi zdi zelo dober argument. Sploh, ker so v Nemčiji bolj protestantske zvezne dežele bolj na severu …

%d bloggers like this: