Jack Monroe’s Kale Pesto

Let us do some important facts first:

Kale is called Grünkohl in Germany, it has been traditionally eaten with sausages (Pinkel) in the north for ages and is NOT considered a pretentious vegetable, regardless of what our friends in America or England think.

I took the recipe from Jack’s Guardian post but would advise against reading the comments underneath it or other Jack’s recipes there, lest you need your daily doses of human stupidity to feel better about yourself.

Another word of warning (funny thing, a food post containing so many warnings): This is probably not a vegetarian dish, because at least one unweaned calf might have had to die to deliver rennet for the Parmigiano I used. I don’t intend to forget that.

alles

As I said, you can find the exact recipe for this delicious pesto over at Guardian – I took all the quantities as it fancieth me and only approximately as Jack has intended.

I am not really fond of lemons, but if you have a veggie that’s full of iron and you add cheese (or other diary products) to it, you might as well add some vitamin C to get that iron to really do its work in your body. Otherwise, it may not or not really well. Anyway, some lemon does not seem to hurt this extraordinary pesto I get too eat all alone cause my husband shudders whenever “roher Grünkohl” (raw kale) is mentioned.

Thank you, Jack, I knew it would be a great pesto and it really is :-).

tihozitje


8 responses to “Jack Monroe’s Kale Pesto

  • kaneli

    Jaz tega kaleja na Finskem še nisem našla; Kallejev je kolikor hočeš, ampak tegale zelja pa ne. 😉 Bo treba na tržnico v Hakkaniemi; tudi tule so ga nekaj oglaševali, da je zdrav in nasploh dober (pa še rada imam zelje, ohrovt & co.) Sicer sem v Lidlu te dni odkrila zelenjavni čips znamke Delux – rdeča pesa, korenje, pastinak in sladki krompir (z dodatkom soli in olja). Me res zanima, kakšna je ta zadeva, sploh pesa, ki je sicer ne maram. 😀

    • alcessa

      Ohhhh … pese jaz drugače tudi ne jem, vendar ima čipsana drugačen okus. No, odvisno, kakor komu 🙂 Lidl pa pri nas kdaj (pozimi) prodaja tudi zamrznjeni kalle 🙂

  • kaneli

    Zamrznjeni Kalleji so pozimi na Finskem še posebej množični. 😉 Kul, bom preverjala ponudbo. In še vedno upam na bio štant v/na Hakkaniemiju…

  • Nina

    Oh. Nikoli več ne bom mogla jesti sira tako, kot pred branjem tegale zapisa …

    • alcessa

      Ja. In: sori. Prebrala sem tudi, da je mikrobiološko sirilo iz laboratorija primerno za izdelavo vseh ali večine sirov, vendar ga sirarne ne uporabljajo, ker so telički cenejši. 😦 Obstajajo vrste sira (vsaj v Nemčiji), ki so izrecno vegetarijanski, ostali pa niso. Po navadi jih kupim (so tudi dobri), ne pa vedno. Tako kot tudi ne kupim vedno čevljev iz neusnja (za razliko od torbic in pasov, kjer usnja ne rabim več), se vozim z vlakom, kjer je mazivo za zavore iz delov svinj, najbrž kdaj tudi spijem pivo, ki vsebuje tehnično sredstvo iz svinj, pojem čips, ki ni vegetarijanski (tega zelo malo, ker so na srečo skoraj vsi s česnom 🙂 ) …

      • Nina

        Mja, potem sva tam-tam 🙂 Jaz sem še daleč od vegetarijanke, se pa trudim tam, kjer imam možnost izbire, izbrati manj kruto …
        Samo za tole sirilo sploh nisem vedela 😦 Žal sem si predstavljala, da je izdelava sira dosti manj grozna 😦
        Aja, pivo: pri nas imamo en lokal, kjer so veganska piva posebej označena 🙂

        • alcessa

          Menda encime vzamejo iz želodčkov živali, ki jih itak uporabijo za teletino ipd. … Našla sem seznam sirov, ki se prodajajo v Nemčiji – kar precej jih nima v sebi nobenega dela telička, mogoče ti tudi kaj nuca 🙂

          • Nina

            Hvala, super si … ❤
            Ma, aveš, kako je to: če zavrnem mamino govejo juho, potem je tudi sir, nastal s pomočjo teličkovega želodčka, problematičen …

%d bloggers like this: