Animal Farm 2014

Don’t tell me: You’ve just discovered our friends the cavemen lived unusually long, happy lives because all they ever ate was plants growing along the paths taken when hunting animals to be also devoured. Day in, day out. And: ground almonds? And … coconut, was it? Cooked paleolithic food? Of course. They sure had time to spend on food, the Iron Men and Women.

And because of them you are healthier and happier than ever before.

Well, it turns out so are the pigs nowadays bred for your pleasure, to give you their paleolithically appropriate meat even in the 21st century. Have a look for yourself, it is SFW.

The welfare of animals plays an important role in the modern European legislation:

a) For example, it is considered mandatory that pigs have enough living space.

b) Sows are supposed to take care of their litter in special, comfy areas.

c) And if, by sheer coincidence, anything should happen to one of those poor intelligent sweeties, they get a decent, EU conform burial, of course.

So next time a goddamn bloodless vegetarian mentions the poor animals, make sure to have your pics ready to show them the facts of the modern animal farming. You do care about the well-being of the animals you eat in larger quantities, right? And you would try to make your voice heard if you found out some of them, somewhere in less modern and less controlled places are being treated like … shit or similar? You know: wield you purchase power to do away with the bad guys and stuff. Surely you would – vegetarians have no such persuasive powers, it is known.


10 responses to “Animal Farm 2014

 • Barbara

  Žebljico na glavico! Se strinjam z vsako črko – od paleo do animal wellbeing.

  • alcessa

   Fajn 🙂 sva že dve …

   • Barbara

    Ko je ratala aktualna paleo prehrana, sem samo zavila z očmi, ker mi res res ni bilo jasno, zakaj bi se zgledovali po jamskem človeku. Kot si rekla – zaradi dolge življenske dobe ali zaradi zdravja, življenjskega stila?
    In potem sem brala intervju z enim paleo strokovnjakom, ki je izjavil, da ljudje ne rabimo več malih & rednih obrokov. Ker jamski človek tudi ni tako jedel. Je čisto ok, če pač jemo, ko pridemo do hrane. In da je jamski človek veliko spal – in da je to tudi paleo fajn za nas.
    Pozabil je omeniti, da ne živimo v jami, da vsak dan delamo, po možnosti umsko (res ne vem, kako bi delala, če bi se enkrat na dan prav po paleo nažrla). Pa mogoče je izpustil tudi to, da je jamski človek jedel pač takrat, ko je kaj ulovil, se najedel in spal dokler je bil sit. Ko je postal lačen, pa je spet lovil.
    Ne vem, zakaj ne bi šli kar paleo kul nazaj v jame živet & bosi tekali za srnami … Aja – potem bi si pa morali sami ulovit kosilo in ga brutalno ubit. To pa ni več kul. Kila pečenke pri mesarju je dost bolj apetitlih … Pa še (paleo) jedec ni izpostavljen brutalnostim in bognedaj slabi vesti …
    /uf, sem se razpisala/

    • alcessa

     To pa je šele začetek: paleo hrana seveda ne pomeni, da je treba živeti tako kot včasih, temveč je samo čisto navadno simuliranje domnevne prehrane naše skupne preteklosti, zato je v redu, če ješ hrano, ki ne raste v tvoji okolici, kombiniraš zadeve, ki jih Človek Kamen Kost najbrž ni, in če si vseeno malce nesrečen, enostavno ješ po načelu Puranec, v prostem času pa se smejiš bedakom, ki pravijo, da je vse skupaj izmišljeno in so določena pretiravanja nezdrava …

     Moje izkušnje tudi kažejo, da preveč mesnih, mastnih, beljakovinskih zadev naenkrat neznosno utruja (se mi je dogajalo v letih, ko sem bila še RES mlada in nisem imela razloga biti utrujena), v želodec odvaja energijo, potrebno za razmišljanje, in brez težav zamaši žile, če si nespameten (imam kup sorodnikov, ki so mladost preživeli revni, večinoma vegetarijansko, ker mesa ni bilo, zrela leta pa predebeli, nabasani z mesninami in vsem živim in na korenčkovi dieti, da ne umrejo prehitro!)

     Če ne drugega, smo ljudje različni presnovni tipi in energijo dobivamo na različne načine, zato smo nekateri srečnejši z rastlinami, pa ne bomo nikoli vegani, drugi potrebujejo malce mesa, tretji pa malce več vsega. Okej. Ampak ne nam žalit intelekta, da je edina dobra hrana, ki smo jo pripisali človeku iz kamene dobe, vse ostalo pa je drek. Pričakovana življenjska doba v Nemčiji je ene 77 let za moške in ene 83 let za ženske (te praviloma pojedo manj mesa) – ja ljubi bog, enkrat pa je treba začeti umirati, kdo pa nas bo prenašal, ko bomo 100? Naš dedek v kameni dobi je ponosno dosegel 30, če ga mamut ni smrtonosno zadel v jajca, še dobro, da je mlad umrl tako zdravo nahranjen.

     Pa tudi to bi človek še prenašal, nakladanja itak najdeš vsepovsod – nič ne kaže, da katerega od paleožercev moti stanje v tovarnah živali. Pri tem pa njihovo nakupno obnašanje odloča o njem, ne pa moje.

     No, evo, toliko o razpištoljenju 🙂

 • M

  Uf, očitno bi bilo le fajn prebrat, kaj tale paleo zadeva je … Jaz jih namreč samo preskočim in resnici na ljubo za tole trenutno modno muho še nisem našla časa in volje, da bi odkrila, kaj se grejo tokrat.
  Mi je pa všeč vajino razmišljanje … In že dolgo prisegam na “poslušanje telesa”.
  Tako sem vsejedka, ki ji občasno meso tako smrdi, da komaj gledam ostale, k ga z veseljem pospravljajo, spet drugič z užitkom pomlatim na hitro popečen steak iz katerega se nesramno cedi … ah, trenutno sem na čokoladi – intravenozno 😉

  • alcessa

   Čokolada? Jaz sem ful na skuti z medom. In veš zakaj? Ker sva nabavila eno tako majhno, dnevnosobno fitnes napravo in zdaj treniram mišice, pa sem malce bolj požrešna na beljakovine kot sicer. No, tudi s čičeriko se nažiram …

   Drugače pa: brala sem, da obstajajo tudi humane štale s klavno živino, tudi relativno nestresni načini klanja in vse ostalo. V skladu z zakonodajo EU. Se pravi, da je mogoče jesti tudi meso živali, ki so relativno malo trpele (po mojih izkušnjah nimajo istih kompleksnih potreb kot človek) in kdor hoče, naj. Kot vegetarijanka, ki občasno nosi usnjene čvelje, ne morem preveč kleti čez mesno industrijo, ker nisem noben faktor, vsi ti na novo rojeni veliki mesojedci pa bi lahko vsaj razmislili o svojem vplivu, se mi zdi. Poleg tega, da je dvom v teorijo paleo prehrane na mestu in bi bilo bolj iskreno priznati, da se jim preprosto lušta mesa.

 • jana zf

  Hehe, se podpišem pod vse poste in razmišljanja, tale paleo hipa se mi zdi od vseh v zadnjem času najbolj mimo, njeni privrženci pa eni od najbolj agresivnih (zaradi mesa?). Vsak naj posluša svoje telo (in, sori, denarnico), druge pa naj lepo pri miru pusti.
  Vse to meso danes je … no, ne vem, bolj malo meso, če je pridelano na antibiotikih in neki umetni krmi. Pravo meso pa seveda tekne, občasno, ampak je vse drugače, če veš od kod prihaja, kje se je žival pasla, kaj je jedla. Živimo v mali idilični državi, kjer si lahko privoščimo ta luksuz, da meso kupimo direkt od kmeta (čeprav si ga kmetje verjetno kmalu ne bodo mogli več privoščiti z vsemi pravilniki in dajatvami …). 😦

  • alcessa

   Ja, to je ena od slabih posledic evropske zakonodaje, pravijo: mali kmetje propadejo, če se potrudijo izpolnjevati EU-predpise glede udobja živali, ta velike tovarne jih ne, vendar se jih tudi le redko kontrolira ali pa se na kontrolo dobro pripravijo. Naselijo se v strukturno šibkih predelih, kjer nudijo delovna mesta in priliv davka, zato so zelo zaželeni, reje živali pa si itak ni dovoljeno ogledati.

   Bolje bi bilo kupiti kos biološko pridelanega, dragega mesa, ki ga prvi dan samo vohaš, drugi dan porabiš 4 cm2 za juho, ostalo pa za glavno jed, potem pa 10 dni pavze. Vem, da zvenim, ko da sem zgrešila poklic in bi morala biti pridigarka, vendar ni tako mišljeno: spominjam se pripovedi ljudi, ki so meso v slabih starih časih lahko jedli ZELO redko, zato pa se spomnijo vsakega grižljaja in to z veseljem. Da ne govorim o tem, da so naši predniki od kamene dobe do konca 20. stoletja jedli vse dele živali, ki se jih je dalo jesti. Dandanes pa na paleo blogih (skoraj) nikjer receptov za jezik v omaki, priželjceve klobase, pražene možgane, jetra s čebulo, ledvice s krompirjem, rep z žolco, nogice v žolci, gobec v repi, ušesa v žolci, srčkova omaka s polento … Sama jebena finoča. Toliko več žvali je treba zaklati.

   Meni je pokrov dvignila mama dveh, ki pravi, da bo jedla meso in maščobe, kolikor hoče, pa če pri 50. crkne zaradi zamašenih žil ali srčnega udara. Če bi jaz imela 2 mladoletnika, ne bi na svojem blogu grozila s podaljšanim samomorom, ker nikoli ne veš, kaj se jima lahko prilima na otroško dušo. Sploh ne štekam staršev ali partnerjev, ki se gredo prehrambeno modo na vso silo, ker hočejo jesti meso, pa naj bo, kar bo, briga njih.

   • Bimbo

    Draga losulja, tole z redkim in zmernim in celovitim uživanjem mesa in živalskih organov takoj podpišem pod prisego! Čisto smo prezrli, kdaj in kako se je industrijsko mesovje prikradlo v naša življenja in zavzelo osrednji položaj na jedilnikih. Ki so zdaj revnejši kot nekoč, ker očitno velik del zaklane živali izgine neznano kam. Najbrž v paštete, hrenovke in podobno robo za ljudi, v pasjo in mačjo hrano ter seveda v razna krmila.

    Menim, da je bil Rubikon prestopljen tam in takrat, ko domače živali niso bile več domače živali, ampak samo še živina kot surovina oziroma industrijski polizdelek. Izviren smoter domačih živali je bil, da na kmetiji popasejo tisto, kar ni najbolj primerno za človekovo hrano (prašiči pa še pomije), da redno dajejo mleko, jajca, volno ipd. ali pomagajo pri delu. Kar imamo zdaj, je pa popolna perverzija odnosa na relaciji človek – domača žival – narava.

    Ob vsem tem se grejo (tudi) pri nas agitprop s slovenskim poreklom mesa, kot da je to bolj pomembno od kakovosti pridelave. Kombinacija koncentracijskih taborišč za prašiče, perutnino in druge živali (zelo verjetno subvencionirane) in državne/deželne psevdo arijske-heimat propagande bi morali enostavno prepovedati, subvencije in pranje možganov pa usmeriti v nezverinsko rejo domačih živali in manj pogoltno potrošnjo.

    Uf, kako sem se razpištolil – tudi zaradi tistih slik v Spieglu. 🙂

    • alcessa

     Agitprop s poreklom mesa: Kombinacija koncentracijskih taborišč za živali in državne/deželne psevdo arijske-heimat propagande je izraz, ki nujno mora v Slovar novejšega besedja slovenskega jezika – ko mi ga končno pošljejo, bom izraz dopisala kar sama, da mi ne bo treba čakati na ponatis.

     Ne vem, kako bi zadevo opisala in hkrati na določeni zdravi razdalji zadržala določeno ezoteriko, ki vedno zaveje iz takšnih stavkov, ampak: če iz živali delamo navadne surovine, jih tudi iz domnevno višje razvitih živih bitij, namreč ljudi. Naša psiha je načeloma dovolj perverzna, da si skvačka kontinuum od točke “žival je surovina” do točke “človek je objekt” in ravna v skladu s tem. Kdor misli, da ga to ne moti, in kdor misli, da je normalno iz ljudi delati objekte, naj razmisli še enkrat. Pa še enkrat.

     In kdor misli, da je basanje s trupli iz koncentracijskih taborišč pod reklamno učinkovitim imenom nujno potrebno za zdravje, še ni slišal za to, da imajo zdravstvene zavarovalnice raje bolnike, ki ne dočakajo visoke starosti. Izraziti starci z dolgoletno zgodovino dobrega zdravja so namreč v visoki starosti, ko jih končno res vse mine, še posebej dragi…

%d bloggers like this: