Mimogredne mrvice za urbane slovarjarje

SPRAŠILO: oseba, ki nenehno teži z neumnimi, nepotrebnimi ali čudnimi vprašanji. Angleško: ASKHOLE.

RJUHOGAZEM: malosmrtni, evforični občutek, ko po dolgem, težkem in napornem dnevu končno zlezemo med rjuhe. Angleško: BEDGASM.

STOLOMARA/PODOMARA: dodatno odlagališče oblačil za osebe s kronično premajhnimi omarami. Angleško: CHAIRDROBE ali FLOORDROBE.

TOPRASICA: samostalnik za osebo, ki se trudi biti večja prasica od vseh drugih prasic. Angleško: AMBITCHOUS (pridevnik).

UNIVERJAZUM: duševno/duhovno stanje oseb, ki se zanimajo samo zase, katerih vesolje obsega samo njih same. Angleško: YOUNIVERSE.

UNIVERZIJAZADA: tekmovanje, kdo bo s hitrim in agresivnim govorjenjem o samem sebi najmočneje in najbolje dokazal, da je bolj zanimiv in boljši od čisto vseh drugih v vesolju.

BELESEDILEN: nesposoben tipkanja brez npaak. Angleško: UNKEYBOARDINATED.

PRANIČNEŽ: oseba, ki iz nerazumljivih razlogov vedno trdno verjame, da ima vedno o vsem povsem prav. Angleško: IRRIGHTIONAL.

DLANALČNIK: oseba, ki vse svoje življenje vnese, skrbno organizira, upravlja in nadzoruje na dlančniku ali podobni napravi. Podoben angleški izraz: PADDICT.

PROTISKTUTKA: novinar(ka), ki je očitno preveč nagnjen(a) k enostranskemu poročanju in mnenju. Angleško: PRESSTITUTE.

GOSPOSUŽNJA: ženska garačica, ki se žrtvuje za družino, pa vseeno vsi mislijo oziroma govorijo, da se doma samo lišpa, prenažira s sladicami in si izmišlja probleme. Podoben angleški izraz: SLAVE-AT-HOME MUM.

 


15 responses to “Mimogredne mrvice za urbane slovarjarje

 • janazf

  Odlično! Sem zadnjič brala, pa imam premalo domišljije, da bi se kaj vsaj pol spodobnega/smešnega spomnila … kudos to you! 😀
  ps: mogoče bi jaz edino dlanalnež rekla, da še malo te analnosti pride zraven, sicer se pa sklanjam tvojim domislicam!

  • alcessa

   Priznam, da sem na -než pomislila in da je bolj človeška varianta kot moja odločitev (pri kateri sem ostala izključno zaradi podobnosti z dlančnikom), ma: končnico -nik sicer tudi uporabljamo za ljudi? Zakaj sem tudi jaz mnenja, da bi moralo biti -než, če bi ravnala strogo po pravilih? Help?

   (Tenk ju 🙂 – trenutno imam absolutno obvezen normalen delovni čas in si garanja uradno ne dovolim, zato mi pašejo takšna igračkanja – do naslednje delorgije …)

 • Glicinija

  Odlično! Sprašilo in praničnež prehajata v moj vokabular.

  • alcessa

   Potreba torej obstaja … (moram priznati, da sem sama velikokrat precej blizu sprašilu 😳 )

   • Glicinija

    Nemogoče, kajti nobeno vprašanje ni neumno, neumen je lahko samo odgovor, veli stara družboslovna modrost.

    • alcessa

     Hmmm, ni čisto res … kadar razmišljam o stvareh, si postavljam kup vprašanj in nanje iščem odgovore, enega za drugim, istočasno pa moram vedno preverjati tudi, ali so vprašanja smiselna in logična, da ne rinem preveč v nepotrebne smeri in slepe ulice.
     Če ima kdo (največkrat moj mož) to smolo, da se mi lušta spraševati na glas, hitro postane žrtev obstreljevanja s čisto vsemi vprašanji, med katerimi so po logiki stvari tudi neumna, ker so v začetni fazi vsa vprašanja dovoljena, izločevanje neumnih pa je del procesa. Sliši se pametno, pa ni: ne vem, od kod mi kot neotrokinji na napačni strani 40ih pravica, da drugo osebo (tudi če je name privezana s prstanom) matram s čisto vsem, kar je zraslo v moji glavi in ima na koncu vprašaj? Če bi si vzela čas, bi une ta neumne pred začetkom govorjenja vrgla ven … 🙂 (Saj ne, da zameri, samo začeti si nima kaj z vprašalnim dežjem, jaz pa nimam dobrega občutka. Pri vsem tem pa so vprašanja nujni del mojega bistva 🙂 )

 • janazf

  Kaj pa vem, miličnik že ma -nik, ne? 😉 Pa prav-nik, odvet-nik, urad-nik, pravič-nik, ma maš kok češ (sam take hude sem našla, vem ja!).
  Sicer pa huda za človekuprijazen delovni čas (saj delorgije so tudi fajn. Ampak jih ne sme bit preveč. Pa ne smejo trajat predolgo. Pa ne smejo si sledit prehitro ena za drugo. Pa … No, sej veš.)

  • alcessa

   Ja, jaz že kar nekaj časa sanjam o svojem naslednjem poklicu: zmagovalka na loteriji. 🙂
   Seveda freelancerji tudi sami določamo količino svojega dela in seveda sem v prvem četrtletju vsemu rekla Ja, kar se je dalo narediti – kaj pa čem: kratki dnevi, slabo vreme, nič dogaja … delorgija tako ni slaba alternativa. Je pa moja zadnja bila predolga in preveč intenzivna (skoraj vsi večeri, skoraj vsi vikendi … bljeh).
   Zdaj pa počasi prihaja čas, ko imam zvečer na balkonu solnce in paše sedeti zunaj (ni vroče) in brati modre misli kakšnega pravnika … Ali pa Liščka. 🙂

 • Glicinija

  Ah, loterija. Tudi moj najljubši komad je “Če bi zadela jackpot…” Zadnjič sem po dolgem času igrala sistemski loto in sem na okencu pobuljila, ko mi je namesto 4 EUR v roke tiščala dvajsetaka, češ da se nekaj pri sistemu pomnoži. Veselila sem se, kot da bi zadela par tisoč evrov. Zdaj ne vem, ali bi še igrala, ker sem mogoče že pokurila svojo srečo v tem poklicu.

  • alcessa

   Ma ne, nekaj majhnih dobitkov je vedno mogoče (vsaj pri eurojackpotu) – toliko, da si človek laže, da z njimi dobi povrnjena vplačila. Kaj več pa …
   Ah ja, preden pozabim: dragi Univerzum, jaz ne bi glavnega dobitka, ker mi za milijonerko manjkajo geni. Bi pa ta drugega ali tretjega, to bo dovolj. Hvala. Pa kmalu, lepo prosim, ker midlajf krajsis le še s težavo zapiram v kletko in bi bil čas za malce zabave. Saj veš: ateisti po smrti gnojimo zemljo in nekako povsem izginemo.

   • Glicinija

    Jaz se tolažim z dejstvom, da denar ne prinese sreče in da mi jo bo več prinesel paradižnik, če ga letos po lanskem vzoru ne bo ugonobila plesen.

    Glede drugega, poznam ateistko (tako si pravi), ki verjame, da človeško življenje potuje po neskončni spirali in se po smrti ne zaključi. Ne vem, če sem pravilno obrazložila, bistvo je, da ne misli preveč na zemljo, razen v kontekstu vrtnarjenja.

    • alcessa

     Tja, bojim se, da meni paradižnik ne prinaša sreče 🙂

     Neskončna spirala se sliši zelo vrtoglavično … tukaj v bližini je na enem hribu park, kjer se lahko daš pokopati poleg drevesa, skalce ipd. Z majhno tablico z imenom ali samo številko. In potem tako gnojiš. Moram priznati, da bi si za kaj takega res želela imeti dovolj denarja 🙂 Med drugim je tam dober razgled po okoliških hribih …

     • Glicinija

      Pa je to legalno sploh? Ker koliko vem, te lahko pokopljejo samo na pokopališču. Če želiš imeti grobnico denimo doma, je za to potrebna gora birokracije.

      • alcessa

       Ja, sori, da nisem bila izčrpna: gre za povsem normalno pokopališče, samo da je v gozdičku na hribu (gozdna ipd. pokopališča so v Nemčiji relativno pogosta) in obsega samo možnost majhne tablice – nobenih sveč, vencev, ikeban.
       Če bi se Nemci dali pokopavati ilegalno, bi jih ne samo izkopali, temveč še pretepli 🙂

 • Slovon

  A-moos-ing 🙂

%d bloggers like this: